Skriveåret 2021: Alle gode gange fem

Skriveåret 2021: Alle gode gange fem

Det lykkedes! 2021 blev det første år, hvor jeg havde noveller med i hele fem antologier. Min hidtidige rekord var fire, og i efteråret skrev jeg dette indlæg om den mulige milepæl: Fantasticon og de fantastiske fem

Rekorden kom i hus i denne uge, da jeg modtog mine eksemplarer af forlaget Enter Darkness’ antologi Pulp Horror Fiction, der indeholder min dræberkrokodille-novelle Døden i kloakken.

Inspirationen til novellen fik jeg fra forfatteren Anne Klein, som opfordrede mig til at skrive om en krokodille, da vi i forbindelse med et tv-interview blev bedt om at udveksle idéer. Hele forhistorien findes i dette indlæg fra sidste år: TV-interview førte til krokodille-novelle

Mit forslag til Anne Klein var i øvrigt, at hun skulle prøve at skrive uden at gøre brug af en jeg-fortæller, og det resulterede i novellen Kragerne, der er med i forlaget Brændpunkts antologi Indenfor, hvor jeg også bidrog med Manden på første række. Baggrunden for den meget korte fortælling kan læses i dette indlæg: Tal endelig under filmen

Indenfor kan fås til halv pris for tiden, hvor den er sat ned fra 199 kr. til 99 kr. og endda med fri fragt!

Ellepigen og katten

Mellem de to udgivelser kom folketro-antologien Noget er på vej fra forlaget Krabat. Her kan man læse min novelle om ellepigen E. Høj og hendes forsøg på at overleve i den moderne verden.

Mine tanker og overvejelser om E. Høj har jeg skrevet om i følgende indlæg: Langt ude i storbyen

Noget er på vej har også modtaget en flot lektørudtalelse, hvor der blandt andet står:

“Det er en imponerende samling af meget forskellige historier, som har meget på hjerte, og som alle sværmer for overtroen og det lille gys.”

Antologien har fået de første kommentarer på Goodreads, men ellers venter jeg stadig på de første anmeldelser. Der er gang i en readalong på Instagram, hvor et par bogbloggere og nogle af forfatterne læser en novelle om dagen som en slags julekalender (der er 24 noveller).

De har fået læst E. Høj og er generelt positive over for historien, som roses for at være spændende, minde lidt om X-Men og være fortalt fra ellepigens synsvinkel. Og så er der en, som skriver, at hun godt kan lide katten!

Bonus info: Scenen med katten, der falder ned i toilettet og nær er ved at drukne, er taget fra virkeligheden, for det skete for en killing, vi havde i min familie. Den nåede at blive 20 år, men fik brugt en del af sine ni liv undervejs. Blandt andet præsterede den også at falde ud af et tagvindue på vores 1. sal og lande i haven nedenunder …

Men værelset var billigt

Til gengæld har jeg langt om længe fået støvet anmeldelser op af årets to første udgivelser.

Jette Holst fra Gyseren.dk anmeldte Evolution – Lige under overfladen 15 fra Science Fiction Cirklen i foråret, men det har jeg først opdaget nu. Du kan læse anmeldelsen her: Gyseren.dk: Evolution – Lige under overfladen 15

Evolution skulle oprindelig være udkommet i efteråret 2020, men blev udskudt til februar 2021, og det betød, at der faktisk kom to bind i serien i år, da Udenfor intet – Lige under overfladen 16 blev udgivet i dette efterår. Den bog er jeg dog ikke med i, da jeg ikke sendte noget ind.

Mit bidrag til LUO15 var cyberpunk-hyldesten Billigt hotel, der foregår i samme univers som min novelle Tannhäuser Gate fra Nær og fjern – Lige under overfladen 7 fra 2013. Jeg tvivler dog på, at nogen havde opdaget forbindelsen mellem de to noveller, hvis ikke jeg selv havde nævnt den.

Jeg begik følgende indlæg for at forklare, hvorfor jeg havde lavet en slags fortsættelse til en historie, som ikke havde vakt den store opmærksomhed i første omgang: Hvorfor skrive en uønsket efterfølger?

Gensyn med Svana Slagteren

Billigt hotel var ikke den eneste fortsættelse, jeg fik udgivet i 2021, for i august kom Skjoldmøen og uhyret, der var med i forlaget Ildanachs fantasy-antologi Fantastiske fabulationer 1.

Det var min tredje novelle med skjoldmøen Svana Slagteren, og jeg benyttede lejligheden til at gennemgå hendes historie i dette indlæg: En skjoldmø kommer ind på en kro

Antologien har vundet Skriverkarl-Prisen 2021 i kategorien “Mest undervurderede værk,” og måske er det derfor, det indtil videre kun er lykkedes mig at finde en enkelt anmeldelse. Den står Mit Liv, Min Blog for, hvor anmelderen blandt andet skriver:

“Der var utroligt mange noveller og alle finurlige på hver deres egen måde. Jeg kunne især godt lide rødtoppen der ønskede magi af hele sit hjerte. Jeg elskede historien og dragerne! Elsker drager, men denne var underfundig genial. Der var også en med en skjoldmø som godt kunne have været en hel lille bog i sig selv med hendes eventyr, dette havde lidt vibe af The Witcher.”

Læs hele anmeldelsen her: Mit Liv, Min Blog: Fantastiske fabulationer 1 (jeg har hverken læst The Witcher-bøgerne eller set Netflix-serien, men måske burde jeg gøre det).

Hvad fik jeg skrevet?

Det var så, hvad jeg fik udgivet i 2021, men hvor meget fik jeg egentlig skrevet, når det kom til stykket? Af de fem udgivne noveller var det kun Skjoldmøen og uhyret og E. Høj, som er skrevet i år. De andre er fra 2020 (Døden i kloakken og Billigt hotel) eller ældre (Manden på første række).

Sidste år udkom to af mine noveller på engelsk, og jeg havde håbet at kunne følge op på det i 2021, men det blev blot til en lang række afslag. Jeg klør dog på i håbet af, at næste år bliver bedre.

Ellers har jeg primært koncentreret mig om min næste roman, som det heller ikke lykkedes at blive færdig med i år. Til gengæld er den nu på over 80.000 ord og ender nok med at være på over 100.000 ord.

Jeg havde troet, at det ville være det for i år, men tidligere i denne måned fik jeg til min egen overraskelse skrevet en ny novelle, som nu er indsendt til et magasin. Derudover har jeg kig på et par novellekonkurrencer, men generelt regner jeg med at skrive færre noveller, så jeg kan fokusere på at få færdiggjort romanen.

Mit valg hænger også sammen med det åbne brev, jeg var medunderskriver på i foråret, hvor jeg og en række andre forfattere meldte ud, at vi fremover kun vil deltage i antologier, hvis de opfylder en række betingelser så som kontrakter, redigering, korrekturlæsning og betaling (enten i form af et honorar på minimum 500 kr. eller via royalties).

Læs: Derfor har jeg skrevet under

Det betyder selvfølgelig, at der er færre antologier og novellekonkurrencer, jeg kan sende ind til fremover, men omvendt giver det mere tid til romanen og forsøget på at slå igennem på det engelsksprogede marked.