Fantasticon, Dansk Horror Selskab og bibliotekspenge

Fantasticon, Dansk Horror Selskab og bibliotekspenge

Lige om lidt er det igen blevet tid til Fantasticon, der finder sted i weekenden 3.-4. juni i Støberiet på Nørrebro med forfatterne Malene Sølvsten, Tracy Fahey og Chris Beckett som årets æresgæster.

Jeg havde egentlig regnet med, at jeg i år blot skulle deltage som almindelig gæst, men er alligevel endt med at blive en del af programmet og medvirker i disse to paneler:

Lørdag kl. 17:

Alice i eventyrland – bag spejlet og videre, Hvordan fortolker man Alice? (Dansk – panel)
Alice i Eventyrland fascinerer stadig. Horrorforlaget Read.Die.Repeat har netop udgivet en antologi med inspiration fra Lewis Carolls klassiker. Panelet består af bidragsydere til antologien, der både tæller tegneserier, illustrationer og noveller.
Pernille L. Stenby, Annette Birch, C.A. Wolters, Jonas Agaard Dinesen og Lars Ahn (moderator)

Dette panel tager udgangspunkt i antologien Bag spejlet og videre, hvor jeg bidrager med novellen Filmdrømme. I dette tilfælde er jeg moderator på panelet og skal stille spørgsmål til et par af de andre bidragydere og redaktøren Jonas Aagaard Dinesen.

Søndag kl. 11:

Suget ind i fiktionen (Dansk – panel)
Meget genrelitteratur er ikke kun skrevet i bøger. Det foregår også i en bog eller et computerspil eller et maleri eller… Panelet vil diskutere det at blive suget ind i fiktionens verden og hvad det betyder for historierne.
Martin Riel, Lars Ahn, Boris Hansen og Jesper Rugård Jensen (moderator)

Anmeldelse og lektørudtalelse

Jette Holst har anmeldt Bag spejlet og videre på Gyseren.dk, hvor Filmdrømme er blandt de noveller, der bliver fremhævet:

Blandt mine favoritter er novellen ‘Filmdrømme‘ af Lars Ahn. Novellen handler om en filmanmelder, der pludselig oplever, at hans drømme bliver virkeliggjorte på filmlærredet. Historien fortælles via en du-fortæller, et effektivt greb til at få os til at identificere os med hovedpersonen, og som Ahn lykkes til fulde med. 

Læs anmeldelsen her

Bag spejlet og videre har desuden fået en lektørudtalelse eller materialevurdering, som det også hedder:

Lektørudtalelsen er ret vigtig for de små forlag, fordi bibliotekerne bruger den, når de skal vurdere, om de skal indkøbe en bog eller ej. En dårlig lektørudtalelse kan derfor være katastrofal for salget, men en god lektørudtalelse er på den anden side heller ikke en garanti for et godt salg. Jeg har eksempler på begge dele længere nede i dette indlæg.

Dansk Horror Selskab overlever

Den 20. maj var der for første gang i flere år indkaldt til generalforsamling i Dansk Horror Selskab, og på dagsordenen var blandt andet et forslag fra bestyrelsen om foreningens opløsning på grund af lav aktivitet og mangel på bestyrelsesmedlemmer.

Forslaget var et udslag af en generel tendens, der blandt andet har ført til nedlæggelsen af Fantastik, mens Niels Klim-prisen ikke har været uddelt siden 2021. Den oplagte forklaring er, at det frivillige foreningsliv har haft det svært efter corona, men reelt set eksisterede problemet også forinden. Tordenskjolds soldater er simpelthen kørt trætte, og det nye blod har valgt at søge andre steder hen.

Dansk Horror Selskab blev dog reglen, der bekræftede undtagelsen, for på generalforsamlingen meldte nye kræfter sig på banen, og det blev derfor besluttet at køre videre. Det betyder, at prisen Årets Danske Horrorudgivelse fortsat vil blive uddelt – en pris, som jeg selv modtog i 2018 for min novellesamling Den nat, vi skulle have set Vampyros Lesbos.

Dobbelt prisvinder

I år gik prisen til tegneserien Mit indre øje af Anna Laurine Kornum. I pinsen fik jeg mulighed for at ønske hende tillykke på tegneseriefestivalen Copenhagen Comics, hvor jeg købte Mit indre øje og fik mit eksemplar signeret. Det glædede mig desuden at se, at forlaget Afart havde fået trykt “Vinder af Årets Danske Horrorudgivelse 2022” og Dansk Horror Selskabs logo på forsiden i forbindelse med det seneste oplag.

Hvis der skal trykkes mere, kan de nu også tilføje “Vinder af Pingprisen 2023”, for Mit indre øje blev lørdag kåret til Bedste danske debut. Anna Laurine Kornum er i øvrigt på programmet til Fantasticon, hvor hun søndag kl. 12 interviewes af Karsten Brandt-Knudsen.

Bemærk logoerne for horrorprisen og Dansk Horror Selskab på forsiden.

Så kom bibliotekspengene

Med over en måneds forsinkelse kom årets bibliotekspenge, som skulle have været udbetalt den 15. april, men blev udskudt, fordi finansloven skulle vedtages først. For andet år i træk faldt mit beløb – fra cirka 12.100 til 11.600 kr. – men det var forventet, da 2022 var et år uden nye udgivelser fra min hånd.

Jeg havde godt nok noveller med i to antologier, som af forskellige årsager ikke nåede at blive talt med i sidste års bibliotekspenge. Fantastiske Fabulationer I blev udgivet i sommeren 2021, men fik først sin lektørudtalelse i februar 2022, mens Pulp Horror Fiction udkom så sent i 2021, at det gav sig selv, at lektørudtalelsen ikke kunne nå at komme før årsskiftet.

Pulp Horror Fiction fik en dårlig lektørudtalelse, mens Fantastiske Fabulationer I fik en, der var mere positiv. Det gjorde dog ingen forskel, for ifølge min titelliste findes begge titler kun i otte eksemplarer på bibliotekerne. Hvis det er det fremtidige niveau, er det skidt nyt for de små genreforlag, hvis økonomi især er afhængig af bibliotekssalget.

Månedens anbefalinger

Kylie Lee Baker: The Infinite Endings of Elsie Chen (Uncanny Magazine, maj/juni 2023)
Da jeg sidste år skrev et indlæg om Fantasticon 2022, var Kylie Lee Bakers novelle Lily, the Immortal blandt den måneds anbefalinger. Nu er hun tilbage med en endnu gribende novelle, der har døden som tema (“I am honestly just an incredibly morbid person,” indrømmer hun i et medfølgende interview). Men hvor Lily handler om en internet-stjerne, der efter sin død lever videre i en virtual udgave til hendes kærestes store frustration, er Elsie Chen af den overbevisning, at hun ikke kan dø. Hun har nemlig opfundet et program, der kan forudsige den ene afgørende detalje, som er udslagsgivende for, om folk lever eller dør, men når hun indtaster sit eget navn, får hun intet svar.

Yoon Ha Lee: Counting Casualties (Tor.com, april 2023)
When the deadships destroyed Bekket with razor-fire and erasure-choirs, all of Bekket’s poetry was scratched out forever from every place it had ever lived. Lee er en mester i at skrive billedskabende sætninger, der virkelig kan antænde læserens fantasi, og denne space opera-novelle er ingen undtagelse. I dette tilfælde er en koalition af planeter under angreb af en ukendt fjende, der demoraliserer sine modstandere ved at tage deres kulturelle særkende, så de aldrig mere er i stand til at skabe nye værker. Deres bevæggrunde viser sig dog at være nogle andre, end man skulle tro.

Keith Rosson: Primal Slap (Nightmare Magazine, maj 2023)
Gillian har meldt sig til et Primal Slap-hold, hvor deltagerne giver hinanden lussinger under kontrollerede forhold for at få afløb for deres frustrationer. Hun har også nok at være frustreret over. Hun har et job, som hun hader, og hendes nærmeste kollega er et røvhul. Desuden har hun brudt kontakten til sin familie, fordi hendes far er en styrtende rig våbenfabrikant, og hun bliver hjemsøgt af genfærdet af en dreng, som blev offer for et af firmaets produkter. Rosson lykkes med at beskrive en verden, hvor det nærmest virker normalt, at folk mødes for at slå hinanden, og stiller spørgsmålstegn ved begrebet “acceptabel vold”.