En nævefuld anmeldelser
Der kan gå lang tid mellem, at mine udgivelser bliver anmeldt, og så kommer der pludselig tre på en gang!
To af dem står Jette Holst fra Gyseren.dk for. Først har hun anmeldt Pulp Horror Fiction, der indledes med min novelle Døden i kloakken. Om den skriver hun:

“Samlingen indledes med ‘Døden i kloakken‘ af altid velskrivende Lars Ahn, der denne gang præsenterer læseren for en vildt underholdende, sjov og ulækker historie om Stefan, der ejer en krokodillezoo. Han bliver kontaktet af politiinspektør Niels Sommer, der vil have ham til at undersøge en kloak. To mænd fra forsyningsselskabet er stødt på noget dernede, og kun den ene kom op igen. Stefan véd, at krokodiller ikke kan overleve i en kloak, men går alligevel ned efter at have set et foruroligende billede. Her viser det sig, at kloakken indeholder mere end bare fedtbjerge, og Stefan må tage sagen i egne hænder for at sone en fejltagelse i fortiden.”
Jette er generelt begejstret for hele antologien, som får følgende ord med på vejen:
“Pulp Horror Fiction er en underholdende, velskrevet og fandenivoldsk novelleantologi, der i det store hele lykkes med at genoplive det bedste fra pulp-litteraturen. Her er masser af tjubang, gys og grin, monstre og privatdetektiver, aliens, ghouls og kæmpeedderkopper pakket ind i et farvestrålende, iøjnefaldende cover der matcher det kulørte indhold. Jeg har kun én ting at sige – læs den!”
Læs hele anmeldelsen her: Gyseren.dk: Pulp Horror Fiction
Selv om Døden i kloakken er pulp, er det faktisk en novelle, der krævede en del research fra min side. Jeg fandt blandt andet ud af, hvorfor “krokodillen i kloakken” er en vandrehistorie, og hvad et fedtbjerg indeholder, og hvordan de opstår.
Læs: The Guardian: Mind that fatberg! My day as a ‘flusher’ in the London Sewers
To anmeldelser af Noget er på vej
Jette Holst har også anmeldt folketro-antologien Noget er på vej, hvor jeg bidrager med novellen E. Høj. Den skriver hun følgende om:

“Ahns novelle handler om en ellepige, der i mange år har levet i menneskenes verden. Her tjener hun staten og sørger for, at uønskede elementer skaffes af vejen i al ubemærkethed. Men en aften opdager hun, at hendes offer er beskyttet af magi, og det bliver starten på en omvæltende opdagelse. Historien er velskrevet, og jeg synes, twistet med at indsætte en ellepige i vores nutid og endda lade hende være en slags lejemorder for staten er både overraskende og godt fundet på.”
Læs hele anmeldelsen her: Gyseren.dk: Noget er på vej
Det er faktisk ikke den eneste anmeldelse, som Noget er på vej har fået, for bogbloggeren Youlooklikeabook har også skrevet om antologien, som hun roser i høje toner:
“Denne novellesamling er særdeles velegnet til undervisningsbrug i de højere klasser i folkeskolen eller i gymnasiet til at behandle og have fokus på emnet nordisk folketro.”
I anmeldelsen gennemgår hun samtlige 24 noveller og skriver blandt andet om E. Høj:
“Det er meget interessant historie fyldt med mystik, spænding og overraskelser. Jeg var helt suget ind i handlingen og følte endda med hovedpersonen, fordi hun er beskrevet med meget stor indlevelse. Hun føles ægte og man forstod hendes situation og mærkede hendes smerte og erkendelse. Jeg havde slet ikke lyst til at novellen endte, fordi det univers, som forfatteren havde skabt var så spændende. Den måde, han havde flettet en helt moderne og normalt hverdag sammen med de overnaturlige elementer var bare helt genialt samt den måde det ene spor eller eller afsløring dukkede op, så man gradvist fik et større overblik over det samlede billede og historie over, hvad der er sket, som har forårsaget det hele. Jeg higede efter at vide mere om kvinden og manden og kvindens rørende forhistorie. Jeg håber så meget på en del 2 til denne novelle. Jeg er helt vild med den. Rigtig god skrivestil. Jeg giver 6/ 6 stjerner. En af mine favoritter.”
Læs hele anmeldelsen her: Youlooklikeabook: Noget er på vej

Noget er på vej er også emnet for en paneldebat på Fantasticon 2022, der i år finder sted i weekenden 25.-26. juni og denne gang har “Strange Creatures” som tema. Jeg er blandt de fire forfattere fra antologien, som er udvalgt til at deltage i panelet sammen med Kat Lassen, Malene Fabricius Holm, Alexandra Vinther og redaktør Helle Perrier.
Det er det første programpunkt, der er blevet offentliggjort til Fantasticon, som i år ikke kun er flyttet fra efteråret til sommeren, men også holdes et nyt sted, Støberiet på Nørrebro. Den første æresgæst er også blevet annonceret, og det er den britiske forfatter Priya Sharma.
Og Damon Lindelof-prisen går til …
Endelig har jeg fundet en anmeldelse fra foråret 2021 af Sandsynlighedskrydstogt – Lige under overfladen 14 på Goodreads, hvor Torben Magnild Husum (som også selv er forfatter) har fremhævet min novelle Fire år senere. Han skriver:
“Damon Lindelof-prisen tildeles den novelle, der på fornemste vis starter med et fantastisk og dragende setup, holder mysteriet i live længst muligt og bringer nye detaljer og twists frem på spændende maner. Prisen går til … “Fire år senere” af Lars Ahn.” (For de uindviede er Damon Lindelof skaberen af serier som Lost, The Leftovers og Watchmen, red.)
Læs hele anmeldelsen her: Goodreads: Sandsynlighedskrydstogt
Lektørudtalelse til fantasy-antologi

OPDATERING Siden jeg offentliggjorde dette indlæg, har forlaget Ildanachs fantasy-antologi Fantastiske fabulationer I fået en lektørudtalelse. Der er næsten gået et halvt år siden, bogen blev udgivet, så jeg forstår godt, at redaktør og forlægger Nils Anker Tønner-Oldefar havde opgivet håbet om at se den.
I materialevurderingen, som lektørudtalelsen hedder på moderne dansk, står der blandt andet:
“Dette er en herlig blanding af fantastiske noveller, som repræsenterer fantasygenren rigtig flot. Sproget er gennemgående godt og flydende, og de enkeltstående fortællinger fungerer.”
Så er det kun at håbe, at lektørudtalelsen kan skabe lidt salg af antologien til bibliotekerne, som udgivelser som Fantastiske fabulationer I er så afhængig af.
Mit bidrag til antologien er Skjoldmøen og uhyret, der er min tredje novelle om skjoldmøen Svana Slagteren.
Månedens anbefaling
Som noget nyt vil jeg begynde at anbefale noveller, jeg har læst siden sidst. Ambitionen er at komme med anbefalinger hver måned her på siden, men det kræver selvfølgelig, at jeg også får skrevet mindst et indlæg om måneden, hvilket det har knebet med de seneste år.

Jeg lægger ud med to noveller, der begge kommer fra januar-nummeret af Clarkesworld. Det er så heller ikke fordi, jeg har fået læst så meget andet indtil nu.
Andrea Kriz: Learning to Hate Yourself as a Self-Defense Mechanism (2390 ord)
Hvad gør man, hvis man opdager, at et nyt, populært spil er baseret på din person og de mindre flatterende sider af din personlighed?
R. S. A. Garcia: Bishop’s Opening (20.630 ord)
Space opera-kortroman om et rumskibs besætning og deres møde med de mystiske Valencians, for hvem alt er et stort skakspil, hvor alle andre er brikker, der kan ofres. Også en historie om, hvordan man kan skabe en ny familie, når man har mistet sin egen.