Bibliotekspenge og optakt til Fantasticon

Bibliotekspenge og optakt til Fantasticon

Så er der kommet bibliotekspenge, og for første gang har jeg modtaget mindre, end jeg fik året før. Sidste år modtog jeg 12.371,25 kr., mens jeg denne gang kun har fået 12.098,64 kr. – en tilbagegang på 272,63 kr.

Den primære årsag er, at der er færre af mine bøger på bibliotekerne. Både min roman Rød høst og mine novellesamlinger Månebase Rødhætte og Den nat, vi skulle have set Vampyros Lesbos er gået tilbage med fem-seks eksemplarer, og det har betydning, fordi ens egne udgivelser tæller mere end noveller i antologier, hvor man deler pointene med de andre bidragsydere.

Slots- og Kulturstyrelsen, som uddeler bibliotekspengene, begyndte i 2018 at tage e-bøger og netlydbøger med i beregningen, og hvor de i de første år kun udgjorde mindre beløb (455 kr. i 2018 og 674 kr. i 2019), er der virkelig sket noget i de seneste år. Det skyldes dels, at e-bøger og netlydbøger er begyndt at tælle mere, men også at coronanedlukningen gjorde, at det digitale udlån eksploderede – faktisk i sådan en grad, at det blev besluttet at justere den ordning, der i år skulle have givet de digitale værker endnu mere værdi i beregningen, af frygt for, at der ville være for stor forskel på, hvad forfatterne fik udbetalt fra 2021 til 2022.

Læs: I dag udbetales mere end 185 millioner kroner i bibliotekspenge (pressemeddelelse fra Slots- og Kulturstyrelsen)

I 2020 udgjorde de digitale udlån 1.263,47 kr. af de 11.208,46 kr., jeg modtog i bibliotekspenge det år, men i 2021 og 2022 er det steget til henholdsvis 3.215,29 kr. og 3.283,90 kr. Det har dog ikke kunnet opveje nedgangen i antallet af fysiske eksemplarer, selv om jeg var med i hele fem antologier sidste år.

Fantastiske fabulationer I fra forlaget Ildanach udkom godt nok i august, men fik først en lektørudtalelse i februar i år, så den nåede ikke at blive købt af bibliotekerne i 2021, mens udgivelsen af Pulp Horror Fiction fra Enter Darkness i december betød, at den heller ikke kom til at tælle med. Til gengæld fik jeg en anden af forlagets titler, Skyggespejlet, med på min titelliste efter, at jeg havde glemt at indberette den til bibliotekspengene i 2020 (mens bøger i eget navn bliver registeret automatisk, er det op til forfatterne selv at dokumentere, at de er med i en antologi).

Titellisten viser også, at nogle af de seneste bøger i Science Fiction Cirklens antologiserie Lige under overfladen er udkommet som e-bøger, samt at forlaget Brændpunkts to antologier Udenfor og Indenfor desværre ikke har været bestsellere. Derimod er det gået en hel del bedre for forlaget Krabats folketro-antologi Noget er på vej, som bibliotekerne har indkøbt over 100 eksemplarer af.

Ros til redaktøren

Apropos Noget er på vej, så er jeg blevet gjort opmærksom på en anmeldelse på Litteratursiden, hvor anmelderen Rune Christiansen ikke kun roser forfatterne, men også redaktøren Helle Perrier:

“… generelt er fortællingerne i antologien både velskrevne og velredigerede. Risikoen er nemlig ofte i den slags historiesamlinger, at niveauet svinger for meget og derfor gør læseoplevelsen træg. Men Krabat har formået at samle et stærkt udvalg af litterære kræfter, der igennem samlingens små 400 sider byder på masser af isnende spænding, men også åbenlys kærlighed til disse særlige væsner. Nogle historier bliver måske en anelse for ens, da de griber fat i de samme væsener fra folketroen, men teksterne formår alligevel altid at give noget nyt til disse særlige skabninger og man accepterer derfor en gentagelse eller to.”

Mit bidrag i antologien er novellen E. Høj.

Som tidligere omtalt skal jeg være med i et panel om Noget er på vej på dette års Fantasticon, der har “Strange Creatures” som tema og finder sted om en måned, i weekenden 25-26. juni, i Støberiet på Blågårds Plads på Nørrebro i København. De øvrige deltagere i panelet er forfatterne Kat Lassen, Malene Fabricius Holm, Alexandra Vinther og redaktør Helle Perrier. Derudover har jeg sagt ja til at deltage i yderligere to paneler, “Væsener fra rummet” og “The Truly Strange”.

Her er programmet til Fantasticon

Fantasticon har i øvrigt gjort lidt af et scoop, idet den sydafrikanske forfatter Lauren Beukes er blevet annonceret som en af årets æresgæster. Hun er blandt andet kendt for romanen The Shining Girls, der er blevet til en serie på Apple TV+ med Elisabeth Moss og Jamie Bell i hovedrollerne. Foreløbig har jeg set seks ud af de otte afsnit, og når jeg er færdig med serien, har jeg tænkt mig at gå i gang med bogen, som jeg har haft stående i min reol i flere år.

Månedens anbefaling

I mellemtiden har jeg haft travlt med at læse, hvad jeg har kunnet finde af en anden af Fantasticons æresgæster, den britiske forfatter Priya Sharma. Hun har endnu til gode at udgive en roman, men i 2019 kom kortromanen Ormeshadow, som både vandt en Shirley Jackson Award og en British Fantasy Award.

Det er en grum fortælling om en dreng i 1800-tallets England, hvis liv bliver vendt på hovedet, da hans far mister sit arbejde i byen og må flytte hjem til sin families gård helt ude ved kysten i en landsby, der siges at være bygget oven på en sovende drage. Gården drives af faderens bror, som er bitter over, at han ikke fik mulighed for at uddanne sig, og der venter hovedpersonen nogle miserable år, hvor faderens historier om dragen er den eneste trøst.

Ellers har Priya Sharma skrevet en lang række noveller, hvoraf flere af dem kan læses gratis på nettet. En samlet oversigt kan findes på hendes hjemmeside, men her er mine egne favoritter:

The Crow Palace – Julie har ikke været hjemme i 10 år, siden hun havde et skænderi med sin far. Nu er han død, og hun bliver nødt til at konfrontere fortiden i skikkelse af sin handicappede tvillingesøster Pippa og de mystiske omstændigheder omkring deres mors selvmord. Men hvorfor går Pippa så meget op i krager, og hvad er det, hun ved, som Julie ikke er klar over? (Priya Sharma har også skrevet en anden novelle med et fugletema: Egg)

The Anatomist’s Mnemonic – Samuel er besat af hænder, i sådan en grad at han har svært ved at finde sig en kæreste. Men så møder han Beth, som laver anatomiske illustrationer. De passer perfekt sammen, bortset fra at hendes hænder ikke er smukke. Det er hendes søsters til gengæld …

Anbefales kan også to af Priya Sharmas mest kendte noveller, Rag and Bone og Fabulous Beasts, som begge er på Tor.com, og det er i sig selv et kvalitetsstempel.