Stor nyhed: Jeg er den nye H.C. Andersen

APRILSNAR!

Jeg har siddet længe med denne nyhed, men nu kan jeg endelig løfte sløret for, hvad der bliver et nyt og spændende kapitel i mit forfatterskab: Jeg skal skrive nye eventyr i H.C. Andersens navn!

I efteråret fik jeg en henvendelse fra H.C. Andersen Selskabet, som ville høre, om jeg var interesseret i at hjælpe med et projekt. Selskabet arbejder for at udbrede kendskabet til H.C. Andersens liv og forfatterskab og ønsker at nå ud til et nyt og yngre publikum. Til det formål er det blevet besluttet, at der skal skrives en række nye eventyr, som kan holde forfatterens brand i live og frisk i erindringen hos offentligheden.

Det er her, jeg kommer ind i billedet. Til min store overraskelse er det blevet bemærket, at jeg har skrevet flere eventyr-inspirerede noveller, hvoraf en enkelt er en direkte fortsættelse til Fyrtøjet, mens en anden er moderne fortolkning af Prinsessen på ærten. Af andre eksempler kan nævnes Til deres dages ende (videredigtninger af bl.a. Den grimme ælling og Snedronningen) og Havfruens himmelfærd (en sci-fi udgave af Den lille havfrue).

Kloge hoveder er derfor kommet frem til, at jeg er den rette til at videreføre H.C. Andersens litterære arv. Jeg har overvejet tilbuddet grundigt og længe, da det betyder, at jeg bliver nødt til at sætte en række andre skriveprojekter på pause, men jeg er kommet frem til, at det er en mulighed, jeg simpelthen ikke kan sige nej til.

Det skal nok være dem, som vil tage anstød af idéen om at “genoplive” et forfatterskab længe efter forfatterens død, men det er set før i litteraturhistorien. For eksempel har forfattere som Kingsley Amis, Sebastian Faulks, Jeffrey Deaver og Anthony Horowitz sørget for, at der er blevet ved med at udkomme James Bond-romaner efter Ian Flemings død, og David Lagercrantz har skrevet yderligere to bøger i Stieg Larssons Millennium-serie og har en tredje på vej.

Hvis jeg bare var blevet bedt om at efterabe H.C. Andersens stil, havde jeg afvist opgaven, men jeg har fået at vide, at jeg skal skrive eventyr “i H.C. Andersens ånd,” der kan appellere til et moderne publikum, og den udfordring er jeg mere end klar til at påtage mig.

Jeg er klar over, at det er en uheldig dato at offentliggøre denne nyhed på, da jeg har en forhistorie med aprilsnarre på min hjemmeside (se nedenstående). Jeg har af samme grund forgæves prøvet at overbevise H.C. Andersen Selskabet om, at vi skulle udsætte annonceringen til i morgen, den 2. april, som rent faktisk er H.C. Andersens fødselsdag, men de har insisteret på, at det skulle ske i dag, den 1. april. Så uanset hvad I tror, så er den altså god nok, og ellers må I tjekke efter i oldermandens avis …

En liste over mine gamle aprilsnarre:
2011: En stor nyhed (et forlag vil have mig til at skrive en roman baseret på en Povl Kjøller-sang)
2013: På vej til Hollywood (Månebase Rødhætte skal filmatiseres)
2014: Alien Ghost Ballet på scenen (Alien Ghost Ballet skal laves som danseteater)
2016: Farvel til fantastikken (jeg dropper de fantastiske genrer og går i stedet over til at skrive autofiktion)
2017: Min næste udgivelse (jeg udgiver en digtsamling)
2018: Nu gør jeg det! (jeg siger mit job som journalist på Dagbladet Roskilde op for at blive forfatter på fuld tid)