Rød høst: En smagsprøve
Min debutroman Rød høst har nu været ude i lidt over en uge, og hvis du gerne vil have et indtryk af, hvad den handler om, så har jeg lagt de tre første kapitler ud her på siden.
Læs kapitel 1-3 af Rød høst her
For en god ordens skyld skal jeg advare om, at romanen starter ret blodigt og udpenslet, så sarte sjæle bør tage en dyb indånding, inden de klikker på linket.
Rød høst blev lanceret fredag den 28. september i forbindelse med Skrækfest i Odense, og det blev lidt af en gyser i sig selv. Det var nemlig med nød og næppe, at forlægger Henrik Harksen modtog bøgerne fra trykkeriet, inden han skulle præsentere Rød høst om eftermiddagen. Han vurderer selv, at bilen med pakken må have krydset Storebæltsbroen, lige inden den blev lukket af politiet i forbindelse med den store aktion, der stoppede al trafik på Sjælland og Fyn.
Derfor var det held i uheld, at jeg på grund af arbejde var forhindret i at være til stede til udgivelsen af min egen roman. Jeg havde på forhånd meddelt, at fredag passede mig dårligst, men det var så alligevel den dag, arrangørerne af Skrækfest valgte i deres programplanlægning. Det ærgrede mig selvfølgelig, men jeg ville nok have været endnu mere ærgerlig, hvis jeg havde siddet fast i et tog fredag eftermiddag.
I stedet rejste jeg til Odense om lørdagen, hvor der var Skrækmarked i Borgernes Hus lige ved siden af banegården. Her oplevede jeg for første gang at føle mig overeksponeret som forfatter. Henrik Harksen slog stort på tromme for Rød høst i sit forlag H. Harksen Productions stand, og lige overfor gjorde Dreamlitt/Kandor reklame for min novellesamling Den nat, vi skulle have set Vampyros Lesbos.
Det var som bekendt for Vampyros Lesbos, at jeg tidligere i år vandt prisen Årets danske horrorudgivelse 2017, og det er årsagen til, at jeg på forsiden af Rød høst præsenteres som “Prisvinder Lars Ahn” (jeg overvejer, om det er sådan, jeg skal præsentere mig fremover). Det ironiske er, at Rød høst kom til verden før Vampyros Lesbos, men endte med at udkomme senere, hvilket gav Henrik Harksen mulighed for at anvende prisen i markedsføringen.
I næste måned er det faktisk fem år siden, at Henrik Harksen annoncerede sit Gotisk krimi-projekt og afslørede Rød høst blandt de første titler. Her er, hvad jeg selv skrev på min hjemmeside om projektet: Gotisk krimi.
På det tidspunkt havde jeg året forinden udgivet min første novellesamling Månebase Rødhætte, så da Henrik spurgte, om jeg kunne være interesseret i at skrive en gotisk krimi til ham, tænkte jeg, at det kunne være en god måde at få prøvet at skrive i romanlængde – især fordi de gotiske krimier var tænkt som kortromaner. Ingen af os havde dog forestillet sig, at der skulle gå fem år, før det færdige resultat så dagens lys, eller at jeg ville nå at få udgivet en bog på et andet forlag først.
Så hvorfor gik der så lang tid? I første omgang var jeg et snøvl til at komme i gang, og jeg blev konstant distraheret af andre deadlines og skriveprojekter. I min naive optimisme havde jeg forestillet mig, at Rød høst max. ville tage mig et halvt år at skrive, men da jeg to år senere, i oktober 2015, tjekkede ind på Hald Hovedgaard, var romanen på omkring 50.000 ord, og jeg havde ingen idé om, hvor langt jeg var fra en slutning. I løbet af mit ugelange ophold formåede jeg at få skrevet yderligere 15.500 ord og få afsluttet historien.
Læs: En uge på Hald Hovedgaard
Det betød dog langt fra, at jeg var færdig. Først sendte jeg romanen til en testlæser (tak, Jesper Rugård), og siden fik Henrik Harksen den til gennemlæsning. Deres kommentarer førte til en ny gennemskrivning, hvor nogle scener blev fjernet, mens andre kom til, og før vi havde set os om, var der gået yderligere to år, og i mellemtiden var Den nat, vi skulle have set Vampyros Lesbos udkommet. Undervejs havde jeg ellers været bekymret for, at begge bøger ville udkomme i samme år, men jeg kan konstatere, at andre ikke har samme bekymringer …
Først i sommer begyndte der at ske noget igen. Jeg fik romanen tilbage fra korrekturlæseren og gav teksten en sidste finpudsning. Undervejs opdagede jeg selv en gevaldig brøler, da jeg i en scene havde givet hovedpersonen tape for munden, men aldrig havde fået fjernet det igen! Henrik Harksen kunne desuden fortælle, at Rød høst er en roman og ikke en kortroman, da den er på næsten 300 sider, hvilket gør den til den længste bog i gotisk krimi-serien. Jeg kan også konstatere, at ud af de seks titler, som Harksen oprindeligt annoncerede i november 2013, er det kun tre af dem, som rent faktisk er udkommet, så måske bør jeg alligevel ikke have så dårlig samvittighed over, at det tog mig fem år at nå i mål.