Lyt til Rød høst

Bedre sent end aldrig, kan man sige om to begivenheder i mit forfatterliv, der er hændt inden for den seneste uge:

1. Min debutroman Rød høst er udkommet som lydbog.
2. Jeg har endelig modtaget mit trofæ for Årets danske horrorudgivelse 2017.

Da jeg vandt prisen i marts 2018 for min novellesamling Den nat, vi skulle have set Vampyros Lesbos, fik jeg at vide, at det firma, der skulle fremstille trofæet, desværre ikke havde nået at levere det inden overrækkelsen. Dansk Horror Selskab (DHS) havde endda været ude i god tid med bestillingen, fordi der også havde været problemer året før.

Så jeg ventede … og ventede … og ventede, og til sidst havde jeg egentlig opgivet at få det. Men pludselig fik jeg besked fra DHS om, at de havde modtaget trofæet, og nu står det i min reol med 14 måneders forsinkelse.

Rød høst som lydbog

Hvis man er typen, som hellere vil høre en bog end læse den, så kan jeg oplyse, at Rød høst nu kan fås som lydbog. Jeg fik besked om det i marts, men hørte derefter ikke så meget, før jeg for nylig blev kontaktet af oplæseren Paul Becker, som havde et spørgsmål omkring udtalen af ordet “ArtSangre”.

Det er første gang, en af mine bøger udkommer som lydbog, men jeg har dog før prøvet at få en af mine noveller indtalt. Det skete sidste år med Bag murene, som var en Storytel Original, der udkom i forbindelse med halloween.

Papirudgaven af Rød høst er udgivet af H. Harksen Productions, men udgivelsen af lydbogen sker via Lindhardt & Ringhofs afdeling for lydbøger og e-bøger.

Køb lydbogsudgaven af Rød høst her

Rød høst anmeldt

Apropos Rød høst, så er det lykkedes mig at overse hele to anmeldelser af romanen (måske skal jeg google mig selv noget mere). Den ene anmeldelse er positiv, mens den anden er … knap så positiv.

Den glade anmeldelse kommer fra bogbloggen Bare et kapitel mere, som har en forkærlighed for vampyrhistorier. Anmelderen skriver bl.a.:

Rød høst hører helt sikkert til de bedre vampyrhistorier, som jeg har læst. Lars Ahn har ændret på nogle af de kendte vampyrmyter for at give historien et lille frisk pust, men der er stadig rigeligt med genkendelighed, så man ikke er i tvivl om at man læser en vampyrhistorie. Jeg valgte helt klart Rød høst på grund af vampyrelementet, men jeg blev også meget optaget af krimigåden, og hvordan alle trådene hang sammen.” 

Læs hele anmeldelsen her

Og nu til den knap så positive anmeldelse …

“Absolut en skuffelse”

Som forfatter kan det være svært at vide, hvordan man skal forholde sig, når ens udgivelser får negative anmeldelser. Man kan selvfølgelig forsøge at ignorere, at de findes, men det er lidt for strudseagtigt efter min smag. Omvendt synes jeg også, man som forfatter bør holde sig fra at kritisere en anmelder – med mindre vedkommende har skrevet noget, der er direkte faktuelt forkert.

Så hvorfor beskæftige sig med denne anmeldelse? Fordi den har en interessant baggrund, og fordi den er velargumenteret og sætter fingeren på nogle ømme punkter i min roman.

Anmeldelsen stammer fra forfatteren Martin Wangsgaard Jürgensens blog Fra sortsand, men det er ikke ham, der er anmelderen i dette tilfælde. Det er i stedet en anden forfatter, Jonas Wilmann. De to offentliggjorde i starten af 2018 blogindlægget Det danske horrormiljø er i krise. Dyb krise, der skulle fungere som en opsang til dansk horror.

Efterfølgende har de med jævne mellemrum bragt anmeldelser, der mest af alt har fungeret som en understregning af deres pointer om, at der er for mange danske horrorudgivelser, der lider under mangelfuld redigering eller gør brug af de samme, gamle klichéer (og nej, det er ikke et spørgsmål om, at rønnebærrene er sure. Jonas er tidligere vinder af Årets Danske Horrorudgivelse, og både han og Martin var blandt de nominerede til prisen i år). Jeg kan sagtens følge en stor del af deres kritik, men jeg har også tænkt, at jeg før eller siden måtte komme i skudlinjen, og nu er det så sket.

Her er anmeldelsen:
Rød høst: Detaljernes labyrint

Færdig? Så lad os gå videre. Hvis jeg skal tage de positive briller på, så bunder anmelderens skuffelse i, at han har kunnet lide det, jeg tidligere har skrevet, og derfor tillod sig at have forventninger til Rød høst. De blev så ikke indfriet, og det har resulteret i en længere klageliste.

Da en anmeldelse er en subjektiv vurdering, giver det ikke mening at kommentere på hver enkelt kritikpunkt, men jeg vil dog give anmelderen ret i, at Rød høst er mere krimi end horror, og at min “world building” bærer præg af, at jeg også skriver science fiction.

Og så har han desværre helt ret i, at det ikke giver mening at referere til Vampirella og Twilight i en verden, hvor vampirer har været en del af virkeligheden siden 1960erne. Det er uden tvivl den del af kritikken, der irriterer mig allermest, for den kunne have været undgået, hvis jeg havde tænkt mig om.

Nå, men op på hesten igen. Havde jeg nævnt, at jeg havde modtaget mit trofæ?