Lightspeed Magazine

Nej, jeg har ikke glemt min serie om online-magasiner. Der har bare været meget andet at tage sig til i denne måned så som Fantasticon og BogForum, hvor jeg blandt andet fik hilst på Teddy Vork, og hvor Michael Kamp vandt førsteprisen i Drengelitteraturprisen for sin novelle Telefonfis. Stort tillykke med det!

Men nu til Lightspeed Magazine, som både må siges at være den nye dreng i klassen, men også lidt af en komet, når det gælder web-magasiner. Lightspeed udkom første gang i juni 2010 og har i sin korte levetid allerede opnået en Hugo-nominering for bedste semiprozine, hvor man dog måtte se sig slået af Clarkesworld Magazine.

Lightspeed er, som navnet antyder, ubetinget et science fiction-magasin, og modsat Strange Horizons og Clarkesworld, som jeg tidligere har omtalt, får andre genrer ikke en fod indenfor. Magasinet udkommer formelt set en gang om måneden, men i realiteten opdateres hjemmesiden hver uge med en novelle og en artikel om et science fiction-relateret emne. Novellerne er en blanding af ny fiktion og historier, der tidligere har været bragt andetsteds.

Hvis man kan nøjes med at læse Lightspeed på sin computerskærm, er alt på siden gratis. Man kan dog også købe magasinet som e-bog eller abonnere på det i elektronisk form. Lightspeed udgives af forlaget Prime Books, som også står bag Fantasy Magazine. Dette ændrer sig dog ved årsskiftet, hvor den nuværende redaktør John Joseph Adams overtager ejerskabet af de to magasiner.

Her er et par eksempler på indholdet i Lightspeed:

Yoon Ha Lee: Flower, Mercy, Needle, Chain (september 2010) – Selv om Lightspeed udelukkende bringer science fiction, er der langt fra tale om SF af den traditionelle slags, hvilket denne novelle viser. Koreansk-amerikanske Lee har især været en flittig bidragsyder til Clarkesworld, men kan også læses andre steder på nettet. En fin detalje ved både Lightspeed og Fantasy er, at de angiver, hvor lange novellerne er, så derfor kan jeg oplyse, at Flower, Mercy, Needle, Chain er på 2775 ord.

James Patrick Kelly: Breakaway, Backdown (februar 2011) – Man kan som nævnt også læse noveller af ældre dato på Lightspeed, og denne her hører til blandt mine favoritter. Kellys novelle blev oprindelig trykt i Asimov’s i 1996 og er en uromantisk, men samtidig meget menneskelig beskrivelse af konsekvenserne af at opholde sig for lang tid i rummet. Jeg læste den selv første gang i David G. Hartwells Year’s Best SF 2, og den var medvirkende til, at jeg fik øjnene op for James Patrick Kelly, som stadig hører til blandt mine yndlings-novelleforfattere.

Nicholos Wethington: Colonizing the Solar System in Four Easy Steps (februar 2011) – Udover fiktionen er der også en del populærvidenskabelige artikler på Lightspeed, og de har altid en forbindelse til ugens novelle. Breakaway, Backdown blev for eksempel akkompagneret af denne artikel om, hvad det kræver at kolonisere solsystemet, mens Flower, Mercy, Needle, Chain blev parret med Jeff Hechts artikel om, hvorfor laserpistoler mere hører hjemme i fantasy-genren end i science fiction.

Adam-Troy Castro: Her Husband’s Hands (oktober 2011) – Castros første novelle for Lightspeed, Arvies, blev nomineret til en Nebula, og i sidste måned vendte han så tilbage med denne fortælling om en ung kvinde, som får sin mand hjem fra krigen – eller rettere det, der er tilbage af ham: hans hænder. Problemet er bare, at teknologien har gjort det muligt at bevare hans bevidsthed, så nu er hun gift med et par hænder med krigstraumer… En anden cool feature ved Lightspeed er, at der efter hver novelle følger et interview med forfatteren, hvor man kan høre mere om tankerne bag historien.

Og når man har sagt A, må man også sige B, så næste gang kommer til at handle om Lightspeeds søstermagasin, Fantasy Magazine – ingen præmier for at gætte, hvilken type noveller det indeholder.

Leave a Reply