Fantasy Magazine

Som lovet i mit forrige indlæg i serien om online-magasiner er turen nu kommet til Fantasy Magazine. Mens søstermagasinet Lightspeed er helliget science fiction, beskæftiger Fantasy Magazine sig med… ja, gæt selv. Til gengæld er det ikke kun én bestemt form for fantasy, man kan læse, men hele paletten fra den klassiske form a la Tolkien til nutidig fantasy, magisk realisme, surrealisme, science fantasy, folkeeventyr etc.

Fantasy Magazine udgives af Prime Books og begyndte faktisk som et trykt magasin i 2005, men har siden efteråret 2007 kun eksisteret i elektronisk form. Ligesom Lightspeed skifter magasinet ejer per 1. januar 2012, hvor den nuværende redaktør John Joseph Adams også overtager rollen som udgiver. Adams’ ankomst i marts 2011 betød en ændring af Fantasy Magazine, så det fik samme udseende og koncept som Lightspeed – egentlig kunne jeg bare copy-paste mit forrige indlæg og udskifte ordene “science fiction” med “fantasy,” så ens er de.

Nu kan jeg ret godt lide Lightspeeds koncept, så det generer mig ikke, at Fantasy Magazine er en tro kopi, men jeg kan sagtens forestille mig, at gamle læsere kan føle, at noget af særpræget og identiteten er gået tabt. Selv begyndte jeg først at følge med for et års tid siden, så jeg er mest bekendt med den nyere del af magasinets historie. Og bare for at understrege fornemmelsen af at Fantasy Magazine er havnet lidt i skyggen af sin frække lillebror, så har ingen af dets noveller været nomineret til en Hugo eller Nebula, mens Lightspeed hentede to Nebula-nomineringer og en Hugo-nominering i sit første leveår.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Fantasy Magazines fiktion er dårligere, hvilket nedenstående eksempler gerne skulle vise. Imens venter jeg spændt på at se, hvad John Joseph Adams vil gøre ved sine to magasiner fremover.

James Alan Gardner: Three Damnations: A Fugue (september 2011) – Jeg har valgt at fremhæve denne novelle, fordi den har en interessant opbygning. Som forfatteren forklarer i det efterfølgende interview, er første del skrevet som horror, anden del er science fiction, mens fantasy-elementet ikke gør sin entré før i tredje del. Det er en fortælling med spøgelser, tidsrejser og magi, så der burde være noget for enhver smag. Samtidig viser den meget godt bredden i Fantasy Magazine (7315 ord).

Lauren Beukes: Ghost Girl (januar 2011) – Inden sydafrikanske Lauren Beukes vandt dette års Arthur C. Clarke Award for sin roman Zoo City, var det de færreste, som havde hørt om hende. Fantasy Magazine havde dog i januar bragt hendes novelle om en arkitektstuderendes møde med en spøgelsespige. Det kunne lyde som horror, men der er intet skræmmende over det ret snakkesalige genfærd, så det er passende nok at kalde historien for fantasy. Læs den og se om det ikke giver dig lyst til mere  (5189 ord).

Molly Tanzer: Choosing Our Own Adventures (april 2011) – Da John Joseph Adams blev redaktør for Fantasy Magazine, begyndte det lige som Lightspeed at bringe artikler sammen med sine noveller. Modsat science fiction kan det dog være svært at skrive populærvidenskabeligt om fantasy, men det afholder ikke skribenterne fra at gøre forsøget. Jeg har tidligere med begejstring omtalt Kat Howards novelle Choose Your Own Adventure her på siden, og i den forbindelse fulgte der selvfølgelig en artikel med om Du er hovedpersonen-bogserien.

H. C. Andersen: The Flower Garden of the Woman Who Could Conjure (august 2010) – Klassiske fortællinger finder også vej til Fantasy Magazine, og her er det minsandten gode, gamle HCA, der dukker op med et uddrag fra Snedronningen.

Leave a Reply