Heftigt musikefterår skudt i gang

pj-harvey-4

Man skulle tro, at jeg havde bestukket nogen, men tilfældet vil, at flere af mine yndlingsmusiknavne har udgivet nye albums i efteråret og kommer til Danmark for at give koncerter. Faktisk skal jeg inden for en periode på under to uger til hele fire koncerter, og en af dem bliver endda i udlandet.

Dertil kommer, at jeg allerede har tyvstartet mit koncertefterår med to af de kunstnere, der ifølge min mening har udgivet dette års foreløbig bedste albums: PJ Harvey og Mitski.

Mitski var en sen tilføjelse til min gennemgang af første halvårs bedste albums, men siden er hendes Puberty 2 kun vokset i min bevidsthed, og den 24. september fik jeg mulighed for at se hende live på Loppen. Det var en kort koncert (under tre kvarter), men da flere af hendes sange kun er lige omkring de tre minutter, har hun nok spillet et antal, som hos de fleste andre ville have fyldt en time.

Hvad angår PJ Harvey, har jeg aldrig lagt skjul på, at hun er et af mine store idoler, så selv om jeg allerede havde set hende på Roskilde Festival i år, måtte jeg selvfølgelig til en af hendes to udsolgte koncerter i Falconer Salen. Koncerten den 9. oktober var cirka 90 procent identisk med den på Roskilde og lige så mesterlig, så lad mig blot henvise til det, jeg skrev dengang. Den væsentligste forskel var, at jeg havde bedre udsyn til scenen denne gang, og at vi blandt ekstranumre fik hele to sange fra det undervurderede album Is This Desire?, hvor jeg især var glad for at høre The River, der er en af mine personlige favoritter.

Og så begynder min koncertkalender ellers at blive presset. Jeg lægger ud med Angel Olsen i DR Koncerthuset 20. oktober, derefter følger Crystal Castles (med ny forsanger) i Vega 24. oktober, før jeg igen i Vega to dage senere skal opleve Bat for Lashes alias Natasha Khan give sin kun anden koncert i Danmark og den første i København (hendes eneste anden danske optræden var på Northside i Aarhus i 2012). Det bliver min tredje koncert med hende, da jeg også så hende på Rock en Seine i Paris i 2007. Her er en af singlerne fra hendes nye album The Bride, der handler om en brud, hvis forlovede omkommer før brylluppet.

Apropos det med at rejse til udlandet for at se ens yndlingsbands, så tager jeg i uge 44 til Eurocon i Barcelona, men på vej derned smutter jeg forbi Berlin den 1. november for at fange Warpaint. Den amerikanske kvartet har lige udsendt albummet Heads Up, men kommer ikke til Danmark i denne omgang, og så er der ikke andet at gøre end selv at opsøge dem. Det bliver så anden gang, jeg ser dem udenlands, idet min første koncert med dem var på Reading Festival i England i 2011. Siden har jeg set dem på Roskilde i 2014 og skulle også have været til deres koncert på Vega samme efterår, som dog blev aflyst. Her er deres nye sang, som hedder lige præcis det.

Oven på den omgang trænger jeg sikkert til en koncertpause, men det betyder ikke, at jeg er færdig for i år. Den 4. december har jeg nemlig billet til mine gamle favoritter Pet Shop Boys, som giver to koncerter i Operaen. Og så kan jeg selvfølgelig ikke afvise, at jeg pludselig falder for fristelsen til at tage til yderligere et par koncerter, inden året er omme.