Vanvid på Facebook

DD2.jpgFå dage før jul ankom mit eksemplar af Henrik Harksens horror-antologi Dystre Danmark 2, der blandt andet indeholder min novelle Blomstervanding. Det er en samfundskritisk beretning om en mands sociale deroute i skyggen af finanskrisen, som… okay, jeg giver op, det er en novelle, der er skrevet udelukkende ved hjælp af Facebook-opdateringer.

Jeg har længe spekuleret på, hvordan jeg skal forklare, hvorfor jeg valgte at fortælle historien på den måde og er kommet frem til, at jeg lige så godt kan tage skridtet ud over kanten og begå endnu et faux pas. Derfor bringer jeg dette interview, som jeg har lavet med mig selv. Så kan det ikke blive mere navlebeskuende, hvilket jo er helt i de sociale mediers ånd:

En novelle kun fortalt gennem Facebook-opdateringer? Hvorfor?
Idéen opstod til dels, fordi jeg er fascineret over, hvad folk vælger at offentliggøre på Facebook. Nu er hovedparten af mine egne FB-venner rimeligt fornuftige mennesker, og jeg prøver selv at begrænse mine opslag til at handle om mit forfatterskab, men det hænder alligevel, at man kommer til at lukke ting ud, som måske burde være forblevet private. Desuden lod jeg mig inspirere af de mange “horror”-historier, man hører om Facebook – dvs. folk som kvajer sig ved at skrive afslørende ting, der kan koste dem job, venner og familie. Så Blomstervanding er historien om en mand, som starter på Facebook med en intention om at være en tilbageholdende bruger, men ender med at begå stort set alle de fejl, man kan lave, og betaler prisen for det.

Du er godt klar over, at den er pissesvær at læse?
Ja, jeg erkender, at der er en risiko for, at mange aldrig kommer i gang med novellen på grund af måden, den er skrevet på. Facebook-opdateringer er designet til at blive læst på en computerskærm og ikke på papir, så det er en kæmpe forhindring, man skal overvinde. Omvendt har det ikke skadet min novelle Afhøring af offer nr. 5, at den var skrevet som en afhøringsrapport. Indtil videre er den både blevet oversat til engelsk og genudgivet i en antologi fra Dansklærerforeningen.

Hvad med de læsere, som ikke kender til Facebook?
Det er selvfølgelig en anden svaghed ved novellen, at den fungerer bedst, hvis man i forvejen har et kendskab til Facebook. Det udelukker blandt andet hovedparten af min egen familie, men jeg håber, at det alligevel er muligt at følge med i handlingen, selv om der nok er nogle detaljer, der går tabt.

Tror du, at du er den første, som har skrevet en novelle på den måde, og får det dig til at føle dig genial?
Jeg kan garantere for, at jeg ikke er den første, selv om jeg ikke på stående fod kan nævne andre eksempler. Hvis der er noget, jeg har lært, så er det, at hvis du får en lys idé, så er der helt sikkert en anden, som også har fået den.

Din novelle Mordene på Katrina i den første Dystre Danmark var lige så meget science fiction som horror, og Langt ude i skoven fra Velkommen til dybet var skrevet i anden person. Hvorfor kan du ikke bare skrive horror på en normal måde i stedet for alt det andet pjat?
Tro mig, ingen er mere overrasket end jeg selv over min “manglende” evne til at skrive “normalt.” Jeg har altid opfattet mig selv som en traditionel fortæller, og jeg synes også, at de fleste af mine historier er fortalt nogenlunde ligetil. Men Afhøring af offer nr. 5 såede tilsyneladende et eller andet frø i mig, som gør, at jeg til tider føler trang til at mikse genrer og eksperimentere med fortælleformen. Det gør det mere interessant for mig at skrive og forhåbentligt også for læseren at læse. Hvis ikke, tja, så skulle det åbenbart ikke være os.

Læs et uddrag af Blomstervanding.

1 Comment on “Vanvid på Facebook

  1. Han er godt nok emsig den interviewer 😉 Den er da ikke svær at læse, og desuden findes der ingen mennesker, der ikke kender til facebook … Men spøg til side: Sgu en genial novelle, du har fået skruet sammen. Læste den i går aftes og blev lidt misundelig over, at jeg ikke selv havde skrevet den …

Leave a Reply