Skoleelever skal afhøres

Da jeg selv gik i folkeskolen, bandede og svovlede jeg til tider over nogle af de noveller, vi blev sat til analysere. Nu vil skæbnen så, at mit navn kan blive ét af dem, som eleverne fremover vil rette deres eder og forbandelser mod.

Dansklærerforeningens Forlag har netop udgivet antologien Ned i novellen, der er rettet mod elever i 8.-9. klasse og består af en række nyere noveller, som alle er udkommet efter år 2000. Blandt bidragyderne finder man undertegnede med novellen Afhøring af offer nr. 5. Den blev oprindeligt bragt i Science Fiction Cirklens antologi I overfladen – Lige under overfladen 2 i 2008 og var den første bogudgivelse, jeg var med i. Så på den led er det en lidt speciel historie for mig.

I februar 2009 blev redaktøren af Lige under overfladen-serien, Carl-Eddy Skovgaard, kontaktet af Dansklærerforeningens Forlag, som var interesseret i at gengive et par af novellerne fra I overfladen. Han sendte henvendelsen videre til forfatterne, og jeg underskrev en aftale, hvor der fulgte et honorar med. På det tidspunkt var bogen sat til at udkomme i 2010, men i maj det år fik jeg at vide, at udgivelsen var udskudt til foråret 2011, hvilket jeg nævnte i dette indlæg.

Men nu er den her så mere end to år efter, og Afhøring af offer nr. 5 kan prale af at være den af mine noveller, der er blevet gengivet flest gange. Ud over de allerede nævnte udgivelser er den nemlig også med i en oversat version i SFCs engelsksprogede antologi Sky City. Teknisk set er den samtidig den første novelle, jeg fik honorar for, omend den nåede at blive overhalet indenom af Tellerup og Langt ude i skoven.

Jeg kan dog ikke lade være med at have lidt ondt af de elever, som nu skal kæmpe sig igennem en science fiction-krimi, der er skrevet som en afhøringsrapport. Og jeg tør slet ikke tænke på, hvad der sker, hvis én af dem en dag trækker Afhøring af offer nr. 5 til sin eksamen og får stillet spørgsmålet: “Kan du fortælle os, hvad denne novelle handler om, og hvorfor tror du, at forfatteren har valgt at skrive den på denne måde?” Til eleverne vil jeg sige: I er mere end velkomne til at spørge, men jeg kan ikke garantere, at mit svar vil give særlig meget mening!

3 Comments on “Skoleelever skal afhøres

 1. Hej Lars – stort velfortjent tillykke 🙂
  Som bibliotekar har jeg tidligere med succes givet andre af dine noveller til unge der skulle skrive om en novelle. Særligt “Har du hørt havfruerne synge?” har jeg fået god reaktion på.

 2. Tillykke 🙂

  Intet siger “succes” som at blive en del af et eksamenspensum. Noveller i folkeskolen er hadet af mange, men nogle af de gode bliver hængende.

  Jeg har aldrig glemt da jeg i folkeskolen læste “Blot en drengestreg”.

  O.o

 3. Netop Villy Sørensen er en af de forfattere, som jeg har gode minder om fra dansktimerne. Både på grund af “Blot en drengestreg,” men også fordi jeg trak en anden af hans noveller til min afsluttende eksamen i mundtlig dansk i gymnasiet og fik 10.

Leave a Reply