Rockklubben kårer årets album: Rocklegende og opløst band vinder

Med en måneds forsinkelse lykkedes det endelig Rockklubben at få kåret årets album, selv om det, som alt andet i denne tid, ikke lod sig gøre at afvikle arrangementet på sædvanlig vis. I stedet for at mødes blev kåringen holdt virtuelt, hvor nogle sad hjemme for sig selv (deriblandt undertegnede), mens andre var samlet i små bobler.

Her er det samlede resultat

Årets danske album

Årets danske album blev Nelson Cans So Long Desire – en triumf med en bittersød eftersmag, da trioen i forbindelse med udgivelsen af albummet annoncerede, at de stoppede deres samarbejde. Med 106 point var det en ret sikker sejr, da Jung på andenpladsen fik 98 point for deres debutalbum Blitz.

Dommerne kunne efterfølgende afsløre, at Nelson Can var den eneste i den danske afdeling, som ikke fik en dårlig karakter fra nogle af Rockklubbens medlemmer, mens de øvrige ni navne alle havde deres modstandere.

Årets udenlandske album

I betragtning af hvor mange Bob Dylan-fans, der er i Rockklubben, er det forbløffende, at han ikke har klaret sig bedre gennem årene i denne kåring. Det blev der i den grad lavet om på denne gang, for hans Rough and Rowdy Ways endte med at stryge helt til tops og blev Årets udenlandske album 2020.

Dylan vandt med et sølle point foran min egen favorit, Fiona Apples Fetch the Bolt Cutters. En anden af mine favoritter, Punisher af Phoebe Bridgers, klarede sig også fint med en fjerdeplads, mens Waxahatchee, Grimes og Haim havnede længere nede på listen. Årets popalbum i mine ører, Dua Lipas Future Nostalgia, måtte nøjes med en 25. plads, men nu er det jo også en rockklub …

Her er min egen kåring af årets album: Disco 2020: Find boltsaksene frem og dans

Andre fun facts om årets kåring:

  • Taylor Swift er den første kunstner, som har haft to album med i en kåring i samme år. Hendes folklore blev nr. 3, mens evermore endte lige uden for top 10 på 11. pladsen.
  • Selv om kun et point adskilte Bob Dylan og Fiona Apple, var det ikke den tætteste kåring i Rockklubbens historie. I 2014 fik Sharon Van Etten og St. Vincent lige mange point, men førstnævnte blev kåret til vinder, fordi hendes Are We There havde flere topplaceringer. Der var også kun et point til forskel mellem første- og andenpladsen i 2006, 2016 og 2018. 2016 er stadig det tætteste år, da der kun var seks point mellem nr. 1 (David Bowies Blackstar) og nr. 9 (Nick Caves Skeleton Tree).
  • Der var hele 30 nominerede album i den udenlandske afdeling, men det er stadig ikke rekorden, da der i 2018 var 31 nominerede album. Den samlede rekord indehaves af 2019, der bød på 41 nominerede album (26 udenlandske og 15 danske). Derefter følger 2018 (31 udenlandske og ni danske) og 2020 (30 udenlandske og 10 danske) med 40.
  • Bob Dylans øvrige placeringer i årets album: Tempest (2012, nr. 7), Together Through Life (2009, nr. 16), Modern Times (2006, nr. 14), Love and Theft (2001, ukendt placering) og Time Out of Mind (1997, ukendt placering).
  • Fiona Apple var også nomineret for sit forrige album The Idler Wheel i 2012, men dengang blev det kun til en 20. plads.