Månebase Rødhætte slog Tiptree

klim.JPG

Efter dette års Dancon kan jeg føje endnu en Niels Klim Pris til samlingen, da Månebase Rødhætte blev kåret til bedste kortroman i 2012. Det er jeg selvfølgelig både glad og stolt over, ikke mindst fordi jeg var oppe imod ingen ringere end James Tiptree Jr.’s Det eneste seje at gøre (The Only Neat Thing to Do).

Sidste år vandt jeg Niels Klim-prisen for bedste novelle for En helt almindelig død, der fik lige så mange stemmer som Homo Arachnida af Michael Kamp. Prisen er stiftet for at hylde dansksproget science fiction, men ifølge reglerne kan oversatte værker også indstilles, hvis det er første gang, de optræder på dansk (The Only Neat Thing to Do er faktisk fra 1985). Det betød, at der i finalefeltet fandtes historier af giganter som Game of Thrones-forfatteren George R. R. Martin og førnævnte James Tiptree Jr., fordi Science Fiction Cirklen sidste år udgav novellesamlinger med dem.

En kortroman defineres som historier på mellem 17.500 og 40.000 ord. Det er de færreste forfattere herhjemme, som skriver noveller i den længde, så jeg var nærmest eneste dansker i kategorien med Månebase Rødhætte, der med sine 21.500 ord er mit hidtil længste værk. Objektivt set burde jeg aldrig have en chance mod en forfatter som James Tiptree Jr., der står bag adskillige science fiction-klassikere, og som jeg selv er en stor beundrer af. Når Månebase Rødhætte så alligevel formåede at få flere stemmer end Tiptree, er forklaringen selvfølgelig, at et flertal åbenbart hellere så, at prisen gik til en nulevende dansk forfatter end til en afdød amerikansk (James Tiptree Jr. døde i 1987 og hed i virkeligheden Alice B. Sheldon) – omend jeg i mine mindre beskedne øjeblikke bilder mig selv ind, at jeg til enhver en tid kan slå alle.

Jeg var også nomineret i kategorien bedste langnovelle (7500-17.499 ord) for Zoo, men her gik Niels Klim-prisen til Jesper Rugård for Fredag formiddag, der ligesom Zoo var med i Fremmed stjerne – Lige under overfladen 6. Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg glad for, at det blev sådan, for af de to noveller er Månebase Rødhætte klart min foretrukne og den, jeg helst ville vinde med. Prisen for bedste novelle (under 7500 ord) gik til Richard Ipsens Jeg husker alt, som også stammer fra Fremmed stjerne-antologien. Så tillykke til både Jesper og Richard, som jeg begge kender fra Fantastiks skrivegruppe. Jesper var i øvrigt en af dem, som læste det første udkast til Månebase Rødhætte og kom med nogle gode indspark. Blandt andet påpegede han, at titlen oprindeligt ikke gav mening i forhold til handlingen, så det blev ændret i den endelige udgave. Derudover vil jeg gerne takke min familie, mine venner, brødrene Grimm, min… (afbrudt af musikken)

PS! Her er den officielle pressemeddelelse inklusiv stemmeafgivelsen, hvor det fremgår, at Månebase Rødhætte modtog ni stemmer, mens Det eneste seje at gøre fik tre.

 

Leave a Reply