Harmonikabogen

thorn.JPGHar I nogensinde set noget lignende?

Dette er The Thorn and the Blossom af Theodora Goss – en udgivelse der bedst kan beskrives som en harmonika-formet bog. Det er en kærlighedshistorie fortalt fra to synsvinkler – hans og hendes – og det er op til læseren selv at vælge, hvis fortælling man vil begynde med. Og når man er færdig med den ene, kan man vende bogen om og begynde med den anden.

Rent praktisk er det løst ved, at bogen ikke har nogen ryg, hvilket kræver lidt tilvænning, men eftersom hver historie kun fylder 40 sider, er det til at overkomme. Det ville have været mere problematisk, hvis der havde været tale om en roman på flere hundreder sider.

Theodora Goss er en amerikansk forfatter, som jeg tidligere har omtalt her på siden i forbindelse med min serie om onlinemagasiner og noveller på nettet. Hun skriver primært fantasy med udgangspunkt i myter og sagn og har foreløbig kun udgivet noveller og digte. Dette er hendes hidtil længste værk, men kan ikke betegnes som en roman, da fortællingen samlet set kun er på 80 sider.

The Thorn and the Blossom handler om Evelyn Morgan og Brendan Thorne, som mødes tilfældigt og forelsker sig, men derefter adskilles for siden at mødes igen. Det interessante ved historien er selvsagt at læse, hvordan de oplever hinanden, og hvor forskelligt en situation kan opfattes og fortolkes. Jeg læste Evelyns del først, og hendes umiddelbare indtryk af Brendan er, at han er en selvsikker type, som med det samme lægger op til hende. I hans fortælling viser det sig, at det dækker over hans usikkerhed, og at hans egen reaktion på sin scorereplik er mere i retning af “Åh nej, det sagde jeg ikke.” På den led minder bogen lidt om Audrey Niffeneggers The Time Traveler’s Wife, selv om den korte længde sætter sin begrænsning for, hvor dybt Goss kan gå med personerne.

I forhold til Goss’ noveller er de fantastiske elementer nedtonet, men de rumsterer alligevel i baggrunden. Evelyn har siden barndommen haft syner, hvor hun ser feer og andre væsener, hvilket hun forsøger at holde nede med medicin, men Goss lader det stå åbent, om hun rent faktisk har overnaturlige evner, eller om der er tale om psykiske problemer. Begge studerer desuden middelalder-litteratur, og et sagn om kærligheden mellem en ridder og en troldkvinde (s0m Goss selv har fundet på) spiller en central rolle for historien.

Så selv om The Thorn and the Blossom bedst fungerer som et litterært eksperiment og mere vil gå over i historien på grund af sin form frem for sin fortælling, er det stadig en bog, jeg er glad for at have anskaffet og stående i min samling. En ting er sikkert: oplevelsen vil ikke være den samme som e-bog.

Her er traileren til The Thorn and the Blossom:

Leave a Reply