Gratis læsestof 3

Modsat for et år siden, hvor min novellesamling Månebase Rødhætte udkom, sker der ikke så meget i mit forfatterliv for tiden, så her er i stedet en ny håndfuld anbefalinger af noveller, der kan læses gratis på nettet.

The Truth of Fact, the Truth of Feeling af Ted Chiang (Subterranean, Fall 2013)
En ny Ted Chiang-novelle føles altid som lidt af en begivenhed, både fordi han er en fremragende forfatter, men også fordi der er så langt mellem dem (siden debuten i 1990 har han blot udgivet 13 noveller og ingen romaner). Her beskriver han en fremtid, hvor teknologien har gjort det muligt for folk at optage hvert eneste øjeblik i deres liv. Det betyder, at man kan gå tilbage og afspille videoer af bestemte begivenheder og hurtigt få afgjort skænderier om, hvem der huskede rigtigt om en given situation, men er det nu altid en fordel? Parallelt med denne fortælling hører vi om det afrikanske tiv-folk, og hvad det betød for deres kultur at møde europæerne og lære, at man kan nedfælde alting på skrift, så der kun findes én endegyldig sandhed. The Truth of Fact… er måske ikke en ny klassiker som Story of Your Life og Exhalation, men vanen tro for Chiang er novellen fyldt med tankevækkende idéer og er helt klart værd at læse.

Din Ba Din af Kate MacLeod (Strange Horizons, august 2013)
Apropos Chiang, så minder Kate MacLeods novelle om ovennævnte Story of Your Life, fordi de begge handler om en kvinde, hvis opfattelse af tiden bliver ændret, så hun ved alt om, hvad der er sket og vil ske. Hos MacLeod vågner fortælleren hver morgen op et nyt sted i sit liv, så den ene dag er hun mor til tre små børn, og den næste dag kan de være voksne, og ligesom hos Chiang ved hun, at hun på et eller andet tidspunkt mister et af dem i en ulykke uden at kunne gøre noget ved det. Modsat Chiang slutter denne historie dog noget mere optimistisk, uden at det gør den dårligere af den grund.

The Promise of Space af James Patrick Kelly (Clarkesworld, september 2013)
Clarkesworld er normalt et af mine yndlings online-magasiner, men hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg været lidt skuffet over deres udvalg i år. På samme måde er James Patrick Kelly i mine øjne en af de bedste novelle-forfattere, der findes, men her har der også været lidt langt mellem snapsene på det seneste. The Promise of Space er dog en opmuntring, selv om dens budskab nok vil være deprimerende for de fleste science fiction-fans: nemlig at menneskekroppen ikke er skabt til et liv i rummet. Samme tema beskæftigede Kelly sig også med i den novelle, hvor jeg første gang lagde mærke til ham, Breakaway, Backdown, som Lightspeed Magazine har gjort tilgængelig. Læs dem begge og genovervej dine astronaut-drømme.

Victimless Crimes af Charlie Jane Anders (Apex Magazine, august 2013)
Så er denne novelle en noget mere munter oplevelse. Her må en nybagt mor til sin rædsel sande, at hendes lille pige er en reinkarnation af superhelten Captain Champion. En humoristisk variant af superhelte-genren, men også en fortælling om sorgen ved at miste sit barn i fuld offentlighed og knapt kunne genkende det igen, når det vender tilbage.

The Too-Clever Fox af Leigh Bardugo (Tor.com, juni 2013)
Det behøver ikke være science fiction det hele, så her er til sidst en fantasy-novelle af samme forfatter, hvis The Witch of Duva: A Ravkan Folk Tale jeg tidligere har anbefalet. The Too-Clever Fox foregår i samme verden, men de to kan læses uafhængigt af hinanden. Begge er stærkt inspireret af folkeeventyr fra især Østeuropa og har derfor en lidt anden tone end den mest udbredte form for fantasy, som har det med at være baseret på den vesteuropæiske middelalder. Et andet fællestræk er, at begge noveller indeholder flere overraskelser og ikke ender, som man skulle tro.

Leave a Reply