To nye magasiner

To nye online magasiner har set dagens lys i denne måned, og det må siges at være en god anledning til igen at se på, hvad der findes af noveller på nettet indenfor de fantastiske genrer.

Nightmare Magazine er, som navnet antyder, helliget horror-genren. Det redigeres af John Joseph Adams, som også står bag science fiction- og fantasy-magasinet Lightspeed, og konceptet er det samme, dvs. et mix af nyskrevne noveller og genudgivelser samt artikler og interviews. Der lægges ud med nye historier af Laird Barron, Sarah Langan, Jonathan Maberry og Genevieve Valentine, hvoraf min foretrukne er Barrons Frontier Death Song. Det bliver interessant at følge Nightmare Magazine, for horror-novellen har manglet et højprofileret flagskib på nettet.

Månedens anden debutant er Eclipse Online, der er en videreudvikling af antologiserien Eclipse, som redigeres af Jonathan Strahan. Jeg har Eclipse 2-4, og de har alle budt på fremragende læseoplevelser, så det ærgrede mig, da jeg hørte, at Strahan havde droppet Eclipse 5. I stedet valgte han så at sige at “reboote” serien og gå online, og foreløbig tyder alt på, at der kommer mindst to nye noveller hver måned. Starten er i hvert fald temmelig lovende med K. J. Parkers One Little Room an Everywhere som det ubestridte højdepunkt.

Apropos K. J. Parker, så er en anden af den mystiske forfatters noveller fra i år, Let Maps to Others, der blev bragt i Subterraneans sommer-udgave, faktisk endnu bedre. Den handler om en historiker, som i desperation falder for fristelsen til at forfalske et manuskript om et sagnomspundent land. I første omgang vinder det ham hæder og ære, men så klapper fælden, da han bliver bedt om at deltage i en ekspedition, som er baseret på oplysninger, han ved, han selv har fundet på. Det er en forrygende underholdende og sine steder meget morsom fortælling om en svindler, som til sin gru opdager, at han måske var tættere på sandheden, end han troede. Årets bedste indtil videre.

Derudover kan jeg anbefale følgende noveller:
Maria Dahvana Headley: Game (Subterranean, efterår 2012)
Aldrende storvildtsjæger vender tilbage til det sted, som skabte hans ry, for at skyde en tiger, som måske er fra hans fortid. Begynder som en slags historisk gyser, men tager sidenhen en overraskende drejning i retning af science fiction.

Nghi Vo: Tiger Stripes (Strange Horizons, maj 2012)
Tigre spiller også en rolle i denne fortælling om en kvinde og hendes forhold til den tiger, som dræbte hendes søn. Strange Horizons er i øvrigt i gang med sit årlige Fund Drive, hvor der samles ind til magasinets fortsatte drift.

Aliette de Bodard: Scattered Along the River of Heaven (Clarkesworld, januar 2012)
Gribende beretning om en revolution på en planet, fortalt gennem digte og hovedpersonernes efterkommere. Samme forfatters Immersion (Clarkesworld, juni 2012) er også værd at læse.

Yoon Ha Lee: The Battle of Candle Arc (Clarkesworld, oktober 2012)
Clarkesworld har i det hele taget haft et stærkt år og holder sit høje niveau. Lees historie er en anderledes beskrivelse af et rumslag, der mere udfolder sig som et skakspil og har en fascinerende hovedperson (hmm, det slår mig, at jeg lige har nævnt fire noveller skrevet af forfattere med asiatiske rødder, og hvor handlingen også er præget af asiatisk kultur).

Leigh Bardugo: The Witch of Duva: A Ravkan Folk Tale (Tor.com, juni 2012)
Elementer fra flere forskellige eventyr – hekse, uhyrer i skoven, magiske kager, en ond stedmor – blandes sammen i denne vellykkede cocktail, der tilmed formår at byde på et par overraskelser.

Peter Sursi: The Seven Samovars (Lightspeed, september 2012)
Der er måske ikke voldsom megen handling i denne novelle om en magisk te-butik, men udover at have en af årets bedste titler er den fuld af charme og giver én lyst til at drikke noget varmt her og nu!

Leave a Reply