Gangnam Style

Og nu til noget helt andet. Jeg havde aldrig troet, at jeg en dag skulle skrive et indlæg om en koreansk popsang, ligesom jeg heller ikke havde forestillet mig, at en koreaner skulle få et verdenshit.

Men nu er det sket, og jeg taler selvfølgelig om Gangnam Style med rapperen Psy, som lige nu hærger hitlisterne overalt. Successen skyldes ikke mindst videoen, som lige nu er blevet set over 600 millioner gange (det er 600.000.000!) på YouTube, og hvis du hører til blandt de få, som ikke ved, hvad jeg taler om, så er den her:

Når noget bliver så massivt populært, vil der selvfølgelig opstå en modreaktion, og Gangnam Style er derfor også blevet mange folks hadesang. Indrømmet, det virker besynderligt, at alle pludselig kan nynne med på en sang på koreansk , og en stor del af folks undren knytter sig til den bizarre “hestedans” i videoen. Spørgsmålet, mange nok stiller sig, er, om Psy mener det seriøst, eller om der er tale om en parodi. Jeg tror, de færreste kan være i tvivl om, at sidstnævnte er tilfældet med Gangnam Style, omend jeg erkender, at grænsen er hårfin, når det handler om K-pop (koreansk pop). Bare se på denne James Bond-inspirerede video med Super Junior:

Et andet typisk eksempel på en K-pop video er denne med Girls’ Generation, og ja, det er ikke unormalt for koreanske popgrupper at have så mange medlemmer.

Og så er denne her med et andet af de store K-pop navne, 2NE1:

Til sammenligning virker videoen til Gangnam Style mere som en parodi på andre K-pop musikvideoer. Som det også fremgår af de ovennævnte videoer, er de fleste koreanske popstjerner ultra-stylede, så det må siges at være en smule ironisk, at den første koreaner, som bryder igennem på verdensplan, er en småbuttet rapper (sangen refererer i øvrigt til folk, som gerne vil foregive, at de kommer fra Gangnam, en af Seouls mest hippe bydele, selv om de ikke er det).

Som afslutning er her en live-udgave af Gangnam Style, hvor 80.000 koreanere synger med.

1 Comment on “Gangnam Style

Leave a Reply