Goddag fru Rumkaptajn

luo11Har I bemærket boksen på min hjemmeside med overskriften “Nyeste udgivelse”? Det er lang tid siden, den har været opdateret. Faktisk er der gået et helt år, for Lige under overfladen 10, som Århundredets mand er med i, udkom i september 2015.

Men nu er ventetiden ovre, for lørdag den 17. september udkommer … Lige under overfladen 11. Antologien, der har fået titlen Lidenskab og lysår, indeholder min novelle Rumkaptajnens kone, der handler om hustruen til kaptajnen på et rumskib, og hvad der sker, da hun en dag beslutter, hun vil skilles.

Rumkaptajnens kone er et sjældent eksempel på en novelle, hvor jeg først er kommet på titlen og derefter har prøvet at finde på en handling til den (Alien Ghost Ballet er et andet eksempel, og det gik jo meget godt). I dette tilfælde endte jeg med at fokusere på konens rolle. Hvorfor er hun overhovedet med på rumskibet, hvis hendes eneste funktion er at være kaptajnens hustru, når man ellers må formode, at man kun har de besætningsmedlemmer med, som er nødvendige for missionen? Og hvad betyder det for hendes identitet og selvopfattelse, når hun pludselig skal finde sig en ny rolle på skibet?

Samtidig kan novellen ses som en kommentar til, hvordan besætningen på rumskibe traditionelt set har været beskrevet i science fiction-genren. Især i de ældre sf-historier virker det nærmest som om, man bare har overført livet på de gamle træskibe på havet til rumskibe og adopteret de samme udtryk og rangordener. Kønsrollemønstrene fulgte som regel også med, og kvinderne havde ikke meget at skulle have sagt, hvis de da overhovedet var med ombord.

Nu kunne det måske lyde som om, jeg er ude i samme ærinde som John Scalzis Hugo-vindende satireroman Redshirts (hvor de menige besætningsmedlemmer på et rumskib begynder at undre sig over, hvorfor det altid er dem og ikke officererne, der kommer galt af sted på missionerne – nærmest som om en manuskriptforfatter styrer deres skæbne). Inspirationen stammer dog i højere grad fra Charles Stross’ romaner Saturn’s Children og Neptune’s Brood, og hvis man har læst dem, vil man – spoiler alert – nok have en idé om, hvor jeg er på vej hen.

Læs et uddrag af Rumkaptajnens kone

Science Fiction Cirklen udgiver Lidenskab og lysår – Lige under overfladen 11 i forbindelse med Dancon, der holdes i weekenden 17.-18. september i Valby Kulturhus. Jeg deltager i et panel om cyberpunk sammen Bjarne Sinkjær og Klaus Æ. Mogensen. Det er om lørdagen kl. 15.

Her er programmet til Dancon 2016