Vampyrer med bid

vampyr.pngFor snart et år siden udskrev Forlaget Kandor en novellekonkurrence, der gik ud på at “sparke vampyren ud af teenagepigens lyserøde værelse og tilbage til, hvor den hører hjemme, nemlig i den bloddryppende horrorhistorie” – for nu at bruge redaktøren Nikolaj Højbergs egne ord. Nu foreligger resultatet i form af novellesamlingen Vampyr, der indeholder 15 noveller, blandt dem mit eget bidrag, Donation.

Et af konkurrencens krav var, at vampyren skulle være en mand, hvilket undrede mig lidt, da kvindelige blodsugere er noget, som både fascinerer og skræmmer de fleste mænd. Samtidig måtte vampyren heller ikke være for traditionel, så min løsning blev at gøre ham til en lille dreng …

Som jeg skriver i mit efterord til novellen, er Donation inspireret af Ellen Datlows to klassiske antologier, Blood is Not Enough (1989) og A Whisper of Blood (1991), der viste mig, at vampyrer kan være andet end væsener med hugtænder, som lever af blod. I stedet er det noget helt andet, som “min” vampyr suger ud af sine ofre, og i det hele taget er Donation en meget lidt blodig fortælling, hvor uhyggen gerne skulle ligge gemt i det psykologiske spil mellem hovedpersonerne.

En anden inspirationskilde er Michael Hanekes film fra 1997, Funny Games, hvor en familie bliver terroriseret af to høflige, unge mænd, som pludselig indfinder sig i deres hjem og derefter nægter at forlade det. Det er stadig en af de mest ubehagelige film, jeg har set, og stemningen fra den lurede i baghovedet under mit arbejde med novellen.

Pudsigt nok skrev jeg Donation færdig i ugen op til Fantasticon 2012, hvor førnævnte Ellen Datlow var en af æresgæsterne. Som jeg tidligere har fortalt, var det en kæmpe oplevelse at møde hende, så det er en anden ting, jeg altid vil forbinde novellen med.

Vampyr udkom den 1. marts og har allerede fået sine første anmeldelser:

Majbrit Høyrup har skrevet om antologien på sin blog, og Jette Holst har anmeldt bogen på Gyseren.dk

Du kan vanen tro også læse et uddrag af Donation.

Leave a Reply