Støv i dampmaskinen

Fantasticon er lige om hjørnet med forfatterne Lavie Tidhar og Jeannette Ng som æresgæster og steampunk som tema. I den forbindelse udgiver Science Fiction Cirklen antologien Krinoline og kedsomhed, hvor en række danske forfattere er blevet indbudt til at skrive steampunk-noveller.

Jeg var blandt de inviterede og tog imod udfordringen, selv om mit kendskab til steampunk-genren var ret overfladisk og mere eller mindre begrænsede sig til romanen The Difference Engine af William Gibson og Bruce Sterling.

Det tog mig da også en rum tid at finde frem til historien i det, der endte med at blive til novellen Engle og støv. I begyndelsen havde jeg kun hovedpersonens stemme at arbejde ud fra. Jeg vidste, hun var en teenagepige, som var utilfreds med at bo i en udørk, hvor luften altid var fuld af støv, og jeg tænkte, at det på en eller anden måde kunne skabe problemer i et samfund, hvor dampmaskiner spillede en central rolle.

Min største bekymring var dog, om min novelle var “steampunket” nok, eller om den ligeså godt kunne læses, hvis man pillede dampmaskinerne, luftskibene og de andre steampunk-elementer ud? Undervejs var jeg også nødt til at undersøge, hvordan en dampmaskine egentlig fungerer (ikke at det på nogen måde fremgår af novellen), og jeg opdagede, at nogen rent faktisk havde forsøgt at bygge et dampfly.

Wikipedia: Steam aircraft

Denne video skulle vise det første fly, der fløj ved hjælp af en motor drevet af damp.

Om det er lykkedes mig at skrive en novelle, der er steampunk, vil jeg lade andre om at bedømme. Udgivelsen af Krinoline og kedsomhed bliver fejret med et panel på Fantasticon fredag kl. 17, men det bliver desværre uden min deltagelse, da jeg ikke har fået fri fra arbejde på det tidspunkt.

Læs et uddrag af Engle og støv her

De øvrige forfattere i antologien er A. Silvestri, Bjarke Schjødt Larsen, Camilla Wandahl, Freddy E. Silva, Gudrun Østergaard, Jesper Goll, Jesper Rugård Jensen, Kenneth Krabat, Majbrit Høyrup, Manfred Christiansen, Nikolaj Johansen, og Richard Ipsen.