Årets mest usandsynlige hit?

Inden musikåret 2008 skal gøres op, og det er tid til at uddele diverse priser, vil jeg gerne komme med mit bud på Årets Mest Usandsynlige Hit: Paper Planes med M.I.A.

Jeg havde godt nok hørt, at sangen var blevet et hit i USA efter at have været brugt i traileren til stener-actionkomedien Pineapple Express, men det sev ikke rigtigt ind, før jeg en aften tilfældigt zappede forbi The Voice TV og så videoen til Paper Planes.

Lad mig lige slå en ting fast: Jeg er stor fan af M.I.A. og mener, at hun udgav det bedste album i 2005 (debuten Arular), og at opfølgeren Kala var det næstbedste i 2007 efter Arcade Fire’s Neon Bible. Hun var tilmed en af grundene til, at jeg sidste år tog til Rock En Seine-festivalen i Paris, og så langt rejser jeg trods alt ikke for alle og enhver (Bat For Lashes, Björk og lysten til at opleve en festival i tørvejr efter Roskilde Festival ’07 var de andre vægtige årsager). Men – og det vil enhver, som har lyttet til hendes musik kunne skrive under på – hun er bestemt ikke én, som henvender sig til det brede publikum, og det gør Paper Planes’ succes (nr. 4 på Billboard Hot 100 og nr. 2 på iTunes) så meget mere overraskende. Et eller andet sted er der dog også noget bekræftende i, at man kan være en udfordrende musiker og alligevel blive Ugens Uundgåelige på P3 og havne på MTV – omend i en censureret udgave. Og så kan successen måske få den lykkelige bieffekt, at den giver hende lysten til at turnere tilbage, efter at hun svigtede os på dette års Roskilde Festival.

Hvis du vil se og høre, hvad alt det her går ud på, er musikvideoen til Paper Planes her. Jeg har forgæves ledt efter M.I.A.’s egen officielle, ucensurerede version, men den blokerer YouTube for, så i stedet får du den fra en fransk side komplet med kasseapparater og pistolskud.

Leave a Reply