Nær og fjern bedømt

Science Fiction Cirklens antologi, Nær og fjern – Lige under overfladen 7, der blandt andet indeholder min novelle Tannhäuser Gate, har fået en lektørudtalelse.

Da lektørudtalelsen ofte er med til at afgøre, om bibliotekerne vil købe en bog (især fra de små forlag), er det vigtigt at få en god bedømmelse, og det er heldigvis tilfældet her. I konklusionen står der:

“Spændende samling af dansk science fiction, der holder kvaliteten fra de tidligere udgivelser.”

En af bidragsyderne til Nær og fjern, Flemming R. P. Rasch, har på sin blog lavet en gennemgang af samtlige noveller (minus sin egen) i antologien plus efterfølgeren Farvel min astronaut – Lige under overfladen 8. I stedet for en traditionel anmeldelse har han dog valgt at bedømme novellerne ud fra følgende fire kriterier:

1. Behandler novellen en mulig fremtidig udvikling?
2. Er novellen nødvendigvis en science fiction-novelle?
3. Er novellen godt skrevet?
4. Har novellen et velgennemtænkt univers?

Ifølge Flemming er der åbenbart kun to af novellerne, som lever op til alle fire krav, hvoraf den ene er Tannhäuser Gate. Den får følgende ord med på vejen:

“…en metahistorie om science fiction, der laver en ”Gernsback Continuum” på William Gibson, samtidig med at den behandler udviklinger i nutiden og har et ganske overbevisende univers (selv om man kan diskutere om det er nutid eller fremtid). Jeg køber ikke helt at hackeren ikke ved hvad han hacker, men alt i alt en virkelig god science fiction-novelle.”

Læs hele Flemmings gennemgang her: Dette er ikke en astronaut.

Leave a Reply