Iain M. Banks

“I am officially Very Poorly …” Sådan begynder den meddelelse fra den skotske forfatter Iain M. Banks, hvor han fortæller, at han lider af uhelbredelig kræft, og at han ifølge lægerne har under et år tilbage at leve i.

Læs hele meddelelsen her: A Personal Statement from Iain Banks.

Folk, der har set min bogreol, vil ikke have kunnet undgå at bemærke, at jeg er stor fan af Iain M. Banks, uanset om han skriver sit navn med M (science fiction) eller uden (mainstream litteratur). Så dagens nyhed rammer hårdt, og som andre også har bemærket, så føles det som om, at jeg står til at miste to af mine yndlingsforfattere på én gang.

Jeg begyndte at læse Iain M. Banks, da jeg var 17-18 år, efter at jeg fandt Spilleren – den danske udgave af hans science fiction-roman The Player of Games – på Hedehusene Bibliotek. Derefter gik det op for mig, at han også skrev andre typer bøger og fortsatte med fantasy-hybriden Broen (The Bridge), rockromanen Espedair Street og hans vidunderligt makabre debut Hvepsefabrikken (The Wasp Factory). Til at begynde med var jeg faktisk ikke så vild med hans science fiction, og det tog mig to forsøg, før jeg værdsatte Consider Phlebas, der var med til at puste nyt liv i space opera-genren. Jeg kunne skrive meget mere om hans betydning for mit eget forfatterskab, men jeg kan se, at jeg faktisk allerede kommer ind på mange af Banks’ kvaliteter i dette indlæg: De fem mest indflydelsesrige bøger i mit liv, hvor hans Use of Weapons er med på listen.

Jeg nåede kun at møde ham ganske kort en enkelt gang. Det var i sommeren 1996, hvor jeg var på ferie i London sammen med min søster og opdagede, at han skulle signere bøger i en boghandel i nærheden af vores hotel. Det var ved den lejlighed, at det gik op for mig, hvor populær han er i Storbritannien, for køen var pænt lang, men jeg fik min autograf (i førnævnte Use of Weapons), og jeg husker, at jeg forklarede ham, hvorfor en asiatisk udseende fan hedder noget så ærkeskandinavisk som Lars. Hvorefter han erkendte, at han også havde studset over det, da han hørte mit navn.

Og det var det. Jeg havde glædet mig til at opleve ham igen på næste års Worldcon i London, hvor han var en af æresgæsterne, men al sandsynlighed taler for, at det desværre ikke bliver tilfældet.

Her er til sidst et link til en hjemmeside, hvor det er muligt at skrive beskeder til Iain M. Banks: Banksophilia: Friends of Iain Banks

 

Leave a Reply