Hvordan jeg kom med i Unconventional Fantasy

Unconventional Fantasy, Vol. 4 - MultipleHvis nogen undrer sig over knibemærkerne på mine arme for tiden, så følger der en forklaring her: I starten af november blev dette års World Fantasy Convention (WFC) holdt i Washington DC i USA. Da det i 2014 er 40 år siden, den første WFC fandt sted, havde arrangørerne besluttet, at samtlige deltagere som jubilæumsgave skulle have en samling med fantasy-noveller af forfattere fra hele verden. Antologien, som har fået titlen Unconventional Fantasy, indeholder over 200 noveller af både kendte og ukendte forfattere, hvoraf to er danske. Den ene er Henrik Sandbeck Harksen med novellen Ask Me, og den anden er … mig.

Jeg ved stadig ikke helt, hvordan det gik til. Jeg ved kun, at jeg tilbage i januar blev kontaktet via Facebook af Bill Campbell, som havde fået til opgave at finde forfattere, der ville donere noveller til projektet. Selvfølgelig ville jeg gerne være med, men jeg var faktisk længe i tvivl om, det kunne lade sig gøre. Af forskellige årsager havde jeg dårlig tid til at skrive en ny novelle på engelsk, og det samme gjaldt, hvis jeg skulle oversætte én. Jeg har faktisk oversat et par af mine noveller til engelsk, men de er alle science fiction og ikke fantasy. Til sidst endte det alligevel med, at jeg oversatte en meget kort novelle, jeg havde indsendt til en konkurrence, og håbede, at de kunne bruge den.

Først i starten af oktober modtog jeg besked om, at min novelle var kommet med i antologien, og det var vel egentlig her, at jeg burde have udbasuneret nyheden til resten af verden. Alligevel undlod jeg at sige noget – måske fordi jeg selv havde svært ved at tro på det og gerne ville se det sort på hvidt – før jeg indviede alle andre i det. Nu er der bare det, at Unconventional Fantasy ikke eksisterer i bogform, men blev udleveret på et USB-stik til deltagerne, når de ankom til World Fantasy Convention (et billede af USB-stikket kan ses ved at klikke på dette link). I stedet fik jeg denne weekend mulighed for at downloade en elektronisk kopi af Unconventional Fantasy, og jo, den var god nok – jeg er med i bind 4 under N-S sammen med forfattere som Kim Newman, Joyce Carol Oates, Kim Stanley Robinson, Robert Silverberg og Peter Straub. Men selv om jeg nu har beviset foran mig, føles det stadig ret uvirkeligt.

Og hvad er det så for en novelle, som deltagerne på WFC har fået mulighed for at læse, når de er kommet igennem de 200 andre langt mere kendte navne? The Last of His Kind blev oprindeligt skrevet til Roskilde Bibliotekernes novellekonkurrence, der blev holdt i forbindelse med novellefestivalen Mellem Reolerne i marts. Den danske titel er Den sidste af sin art, og da den højst måtte fylde to A4-sider, er den kun på 1300 ord. Novellen foregår i øvrigt i samme univers som Har du hørt havfruerne synge? og Rudolf. Nu er det ikke fordi, jeg regner med at få det store udbytte ud af at være med i Unconventional Fantasy. Mængden af historier er så overvældende, at det nok kun er et fåtal, som får læst det hele, og der er som nævnt en masse kendte forfattere, der tiltrækker større opmærksomhed end undertegnede. Men det er nu stadig en ganske cool ting at kunne skrive på sit forfatter-cv.