Halvårets bedste romaner og noveller

Første halvår er gået og har budt på flere gode læseoplevelser. Her er en håndfuld anbefalelsesværdige romaner og noveller:

Uprooted_cover_pictureNaomi Novik: Uprooted
Naomi Novik er primært kendt for sin Temeraire-serie, hvor drager deltager i Napoleons-krigene, men begav sig med denne roman uden for det univers. Hun blev ganske fortjent belønnet med en Nebula Award for at prøve kræfter med folkeeventyrernes verden og puste nyt liv i de gammelkendte elementer. Resultatet er stærkt underholdende og uforudsigeligt, og det eneste negative, jeg har at sige om Uprooted, er, at første halvdel af romanen er så brillant fortalt, at resten af den ikke helt formår at leve op til det.

Et andet eksempel på en nyfortolkning af de gamle eventyr var Theodora Goss’ novelle Red as Blood and White as Bone på Tor.com, der handler om en tjenestepige, hvis forkærlighed for eventyr får fatale følger.

Paolo Bacigalupi: The Water Knife
Hvis man har brug for tankevækkende sommerferielæsning tilsat masser af action, er et godt bud denne nærfremtidsthriller om et tørkeramt USA, hvor adgang til vand er lig med magt. Paolo Bacigalupi, som både vandt en Hugo og en Nebula for sin debutroman The Windup Girl, skal kun bruge et par kapitler på at sætte handlingen i gang, og så er man som læser ellers fanget i en mareridtsagtig verden, der venter lige om hjørnet. Det hæsblæsende tempo gør, at man skal sluge et par klichéer undervejs, men underholdningsværdien er i top.

ninefoxYoon Ha Lee: Ninefox Gambit
Efter at have imponeret med en lang række noveller det seneste årti er den koreansk-amerikanske forfatter Yoon Ha Lee klar med sin første roman, og den lever fuldt ud op til forventningerne. Debutromanen udspiller sig i samme univers som novellen The Battle of Candle Arc, som den også deler hovedperson med. Ninefox Gambit er space opera med et tvist, hvor matematik og kalendere både er religion og våben, og det hele krydres af et billedskabende sprog og elementer fra asiatisk kultur, der er med til at skabe en anderledes og spændende verden. Hvis man kunne lide Ann Leckies Ancillary Justice, er denne roman et godt sted at fortsætte.

Yoon Ha Lee skriver heldigvis også stadig noveller. Foxfire, Foxfire er fra Beneath Ceaseless Skies science fantasy-nummer og viser, hvordan man kan blande science fiction med fantasy – her med en ræv, der kan antage menneskeform i en verden med kamprobotter.

Og apropos Ann Leckie …

Ann Leckie: Ancillary Mercy
Med sin overbevisende debutroman Ancillary Justice ryddede Ann Leckie nærmest bordet, hvad angår priser for science fiction-romaner. Fortsættelsen Ancillary Sword var jeg til gengæld ikke så imponeret over, men hun kommer tilbage på sporet med Ancillary Mercy, der er afslutningen på trilogien.

På novellefronten leverede Ann Leckie også varen med Another Word for World fra antologien Future Visions: Original Science Fiction Stories Inspired by Microsoft. Som titlen fortæller, er den udgivet af Microsoft, der inviterede en række science fiction-forfattere på besøg i softwaregigantens forskningslaboratorier. Leckies bidrag er højdepunktet i en antologi, der også byder på noveller af forfattere som Elizabeth Bear, Greg Bear, David Brin og Nancy Kress. Det bedste af det hele er dog, at antologien er gratis og kan downloades som e-bog.

sixofcrowsLeigh Bardugo: Six of Crows
Leigh Bardugo er en forfatter, jeg blev opmærksom på via en række folkeeventyr-inspirerede noveller på Tor.com, der alle udspillede sig i hendes Grisha-univers. Jeg har også læst hendes romaner, selv om de bærer lidt for meget præg af at være skrevet til et teenage-publikum efter min smag (men åbenbart ikke mere end at jeg læste alle tre bind til ende). Six of Crows foregår i samme verden, men kan læses uafhængigt af de øvrige bøger og virker lidt mere voksen i sin tone, selv om hovedpersonerne stort set alle er teenagere. Den handler om en tyvebande, der skal gennemføre et på papiret umuligt kup, og på den led minder romanen meget om Scott Lynchs Gentlemen Bastard-serie, hvilket er det væsentligste minus. Ellers er det en underholdende og til tider overraskende barsk fortælling, og jeg ser frem til fortsættelsen, der udkommer i efteråret. Leigh Bardugo har i et indlæg på Tor.com fortalt, at hun bevidst ventede med at læse Scott Lynchs bøger, til hun havde skrevet første udkast af Six of Crows. Men mens vi venter på den næste Gentlemen Bastard-bog, er dette et fint alternativ.

På Tor.com finder man også den meget morsomme novelle Two’s Company af Joe Abercrombie, der beviser, at Lord Grimdark kan skrive andet end grum og blodig fantasy. Hovedpersonerne er tyven Shevedieh og krigeren Javre, som forfatteren selv beskriver som hans kvindelige svar på Fritz Leibers berømte duo Fafhrd og Gray Mouser. Two’s Company er også at finde i Joe Abercrombies nye novellesamling Sharp Ends, der samler en række noveller fra hans First Law-univers, og hvor Shev og Javre er de gennemgående figurer (de optræder i 5 ud af de 13 noveller). Næsten halvdelen af novellerne har ikke været trykt andre steder før og er værd at opsøge for fans af Abercrombie. Selv har jeg kun læst to af hans First Law-bøger, så jeg kan skrive under på, at det er muligt at få noget ud af novellesamlingen uden et forudgående kendskab til universet.

Den sidste novelle, jeg vil anbefale i denne ombæring, er Origin Story fra Lightspeed Magazine – en anderledes superheltehistorie af Carrie Vaughn om en kvinde, som under et bankrøveri opdager, at den maskerede superskurk er hendes gamle kæreste fra high school.