Gratis sommerlæsning: Noveller på nettet

Min novelle Mermaid Remixed kan læses gratis i det nye nummer af det amerikanske onlinemagasin James Gunn’s Ad Astra, men jeg må også erkende, at den i det store billede kun er en dråbe i havet.

For det vrimler med noveller på nettet, og det er en umulig opgave at holde styr på dem alle – også selv om man forsøger at begrænse sig til de fantastiske genrer. Så hvis man leder efter lidt sommerlæsning, men ikke orker at gå i gang med en murstensroman, kommer her et par anbefalinger.

Som nævnt er alle novellerne gratis at læse. Det er dog muligt at støtte flere af magasinerne økonomisk, hvilket jeg kun kan anbefale, hvis man gerne vil sikre, at de bliver ved med at udkomme.

Vi bliver i havfruernes verden med den første historie:

Illustration: Flavia Bolla
Illustration: Flavio Bolla

Yoon Ha Lee: The Mermaid Astronaut (Beneath Ceaseless Skies, nr. 298)
En af mine tidlige noveller, Havfruens himmelfærd, var en science fiction-genfortælling af Den lille havfrue, der endte med, at hun blev sendt ud i rummet i stedet for at blive en af luftens døtre. Jeg har ofte overvejet at skrive en fortsættelse om hendes videre rejse, men nu er Yoon Ha Lee – forfatter til den Hugo-nominerede Machineries of Empire-trilogi – kommet mig i forkøbet. Og den er tilmed god. Bastard …

Josh Rountree: February Moon (Beneath Ceaseless Skies, nr. 303)
Endnu et eksempel på en novelle, der på vellykket vis tager udgangspunkt i et klassisk eventyr og fortæller, hvad der siden skete med personerne. En fattig immigrantkvinde kæmper for at overleve i det vilde vesten, efter at hendes mand og ældste søn er forsvundet og har efterladt hende alene med to små børn, mens noget lurer ude i mørket. Men kvinden er ikke helt så hjælpeløs, som omverdenen tror (det vil være en spoiler at røbe hvilket eventyr, der er tale om).

Cover Art: Chainat/Fotolio

Carlie St. George: Monsters Never Leave You (Strange Horizons, 29. juni 2020)
Heksen er for længst død, men hendes hus tiltrækker stadig børn langt ude i skoven, selv om Esther har overtaget det. Endnu en eventyr-inspireret novelle, denne gang fra en ny, spændende forfatter, som jeg er blevet ret begejstret for.

Carlie St. George er også aktuel med Spider Season, Fire Season (Nightmare Magazine, nr. 94), men min favorit er stadig en historie fra samme magasin sidste år, Some Kind of Blood-Soaked Future, der ser på, hvad en “final girl” kan tage sig til, efter hun har overlevet myrderierne. Læs også You Were Once Wild Here og If We Survive the Night, begge fra The Dark Magazine.

Ng Yi-Sheng: Xingzhou (Clarkesworld, nr. 254)
En af de mest gakkede og underholdende noveller, jeg har læst i lang tid. Det begynder uskyldigt nok med en ung kinesisk mand, der forlader sin landsby i det 19. århundrede for at søge lykken … på en anden planet. Derfra bliver historien bare vildere og vildere, og vi er ikke engang nået halvvejs, da væsener fra Lovecrafts Cthulu-mytologi gør sin entré, og det viser sig, vi befinder os i et kæmpe mashup-univers, hvor referencerne flyver om ørerne på læseren.

Illustration: Galen Dara

Em North: Real Animals (Lightspeed, nr. 121)
Apropos langt ude-idéer, hvad så med denne her? En kvinde fylder et hotel i Montana med udstoppede mennesker, der er blevet dræbt af rovdyr, som en udenjordisk virus har forvandlet til rendyrkede dræbere. Alligevel formår Em North at få det til at fungere, fordi fokus ligger på forholdet mellem kvinden og hendes bedste veninde, hvis mand er det seneste offer, som er klar til at blive udstoppet.

Tim Pratt: A Champion of Nigh-Space (Uncanny Magazine, nr. 29)
“This is just a lot, Vivy. I thought you were studying public policy.” Glenn bliver noget forbløffet over at opdage, at hans kæreste har undladt at fortælle, at hun er en kriger/spion, som er i stand til at rejse i flere dimensioner. Endnu en novelle med en høj underholdningsfaktor.

Rich Larson: How Quini the Squid Misplaced His Klobucar (Tor.com, januar 2020)
Hvis man er til krimi tilsat cyberpunk, går man ikke galt i byen med Rich Larson, som giver sit bud på, hvordan man gennemfører et kup i en højteknologisk verden med noget nær umulige arbejdsbetingelser for en ærlig tyv. Læs også den beslægtede Octo-Heist in Progress (Clarkesworld, nr. 146).

Illustration: Julie Dillon

Naomi Kritzer: Little Free Library (Tor.com, april 2020)
Meighan sætter en bogbyttehylde op uden for sit hus og begynder inden længe at modtage mystiske gaver fra en læser, som lader til at tage Ringenes herre meget alvorligt. Anbefales til dem, som trænger til en smule magi og poesi i deres hverdag.

Sarah Pinsker: Two Truths and a Lie (Tor.com, juni 2020)
Midt under coronakrisen skrev jeg et indlæg om Sarah Pinskers roman A Song for a New Day, der foregår i en verden, som i uhyggelig grad ligner den, vi lever i nu, selv om bogen udkom tilbage i efteråret 2019. Romanen gik siden hen og vandt årets Nebula Award.

Pinskers seneste offentliggjorte historie er denne novelle, som også er uhyggelig, men på en helt anden måde. Stella er så vant til at opfinde detaljer om sit liv, at da hun nævner et fiktivt børneprogram fra den lokale tv-station for en gammel skolekammerat, kommer det bag på hende, at han også husker det. Ubehaget breder sig, da hun finder videobånd med optagelser af tv-showet, der er højst uegnet for børn og lader til at have påvirket sit publikum på forskellig vis.

Charlie Jane Anders: Rager in Space (Lightspeed, nr. 120)
Lightspeed er et af de onlinemagasiner, som bringer noveller, der tidligere kun har været tilgængelig på tryk. Rager in Space stammer fra Jonathan Strahans antologi Bridging Infinity fra 2016, hvor den var et af højdepunkterne, og nu kan alle andre også nyde den. Fans af Charlie Jane Anders bør også kigge på If You Take My Meaning (Tor.com, februar 2020). Den vil især være af interesse for dem, som har læst hendes Locus Award-vindende roman The City in the Middle of the Night, da den foregår i samme univers og byder på et gensyn med nogle af personerne derfra.

Og så vil jeg tillade mig at slutte, hvor jeg begyndte, nemlig med James Gunn’s Ad Astra nr. 8, der foruden mit eget bidrag indeholder fem noveller og et digt. Af dem vil jeg fremhæve Exit Us af Gregory Hugo Iannarella (kæmpe stige falder ned fra himlen, og folk forsøger at leve videre) og Nature vs. Suture af B.G. Hilton (barnebarn af en vis berygtet doktor bliver opsøgt af sin families skabninger).

God læselyst!