Gratis læsestof 2

Det er efterhånden ved at være længe siden, jeg sidst har anbefalet noveller, jeg har læst på nettet, så her er en håndfuld nye.

Først vil jeg slå på tromme for den svenske forfatter Karin Tidbeck, som er æresgæst på dette års Fantasticon, der finder sted i Valby Kulturhus i weekenden 7.-8. september, og som jeg er med til at arrangere. Hun er beviset på, at det godt kan lade sig gøre at slå igennem på den internationale science fiction- og fantasy-scene, selv om man kommer fra et ikke-engelsktalende land. Karin Tidbeck vakte stor opmærksomhed med sin første novellesamling på engelsk, Jagannath: Stories, der udkom sidste år og ikke alene har vundet en Crawford Award, men netop er blevet nomineret til en World Fantasy Award (læs min anmeldelse af Jagannath her).

I kølvandet på Jagannaths succes har Karin Tidbeck solgt flere noveller til udenlandske magasiner, og tre af dem kan gratis læses på nettet. De giver alle et godt indtryk af hendes krøllede fantasi og hendes fantastiske præcise sprog:

I Have Placed My Sickness Upon You (Strange Horizons, marts 2013)

A Fine Show on the Abyssal Plain (Lightspeed, april 2013)

Sing (Tor.com, april 2013)

En anden forfatter, som jeg er blevet meget begejstret for, er KJ Parker, som har stået for nogle af mine yndlingsnoveller inden for de seneste år. Derfor er det lidt af en gave, at det i forvejen fine Subterranean Magazine har valgt at sætte fokus på KJ Parker i sit sommer-nummer.

Det byder på to lange noveller af KJ Parker, hvoraf den bedste er The Sun and I – en meget morsom satire om en flok svindlere, der beslutter sig for at starte deres egen religion for at narre penge fra folk, men via en række usandsynligt heldige sammentræf ender med at blive den dominerende tro, hvilket får hovedpersonen til at spekulere på, om Gud mon alligevel skulle have en finger med i spillet.

Derudover bidrager KJ Parker med en interessant artikel om rustningens historie, Rich Men’s Skins: A Social History of Armour, som bør læses af alle, der skriver historisk fantasy.

Men det stopper ikke her, for sommer-udgaven af Subterranean indeholder også flere andre læseværdige noveller, så som The Shoot-Out at Burnt Corn Ranch over the Bride of the World af Catherynne M. Valente (moderne troldmænd udkæmper dueller over historiens fortæller) og Don’t Ask af Bruce McAllister og W. S. Adams (et brutalt portræt af en fremtidskrig via en obduktion af en soldat).

I det hele taget har Subterranean haft et godt år, for i forårsnummeret er der to fremragende noveller, som er blandt de bedste, jeg har læst i 2013.

The Prayer of Ninety Cats af Caítlin R. Kiernan handler om en fiktiv film om grevinde Elizabeth Bathory, som er gået over i historien som kvinden, der stod bag mordene på adskillige unge piger, så hun kunne bade i deres blod og bevare sin ungdom. Gennem manuskript-uddrag, beskrivelser af scener og henvisninger til artikler fra østeuropæiske filmtidsskrifter får Kiernan skabt en stemning af poesi og uhygge, der får én til at ærgre sig over, at filmen ikke eksisterer i virkeligheden.

Painted Birds and Shivered Bones af Kat Howard beskæftiger sig også med ting på grænsen af virkeligheden. En kvindelig kunstner får en dag øje på en mand, der forvandler sig til en fugl, og det begynder at påvirke hendes kunst. Men det er lige så meget fortællingen om to ensomme mennesker, som har opgivet kontakt med andre, indtil mødet mellem dem tvinger dem ud af deres skal. På én gang smukt og rørende.

Til sidst vil jeg anbefale en håndfuld noveller fra Lightspeed Magazine:

Water Finds Its Level af M. Bennardo: To parallelle verdener støder en dag sammen, og pludselig bor Jennifer og Roger i samme lejlighed, men i hver sin verden. Efterhånden som de lærer hinanden at kende, forelsker de sig, indtil de begynder at spekulere på, hvad der er blevet af deres “jeg” i den anden verden.

Paranormal Romance af Christopher Barzak handler om en ung, moderne heks, som af sin mor lokkes på en blind date med en varulv. Som titlen antyder, er novellen dog lige så meget en kommentar til paranormal romance-genren og dens klichéer, og det ender da heller ikke, som man skulle forvente.

This Villain You Must Create af Carlie St. George ser på, hvad der sker, når en superhelt endelig får ram på superskurken (og vice versa) og pludselig ikke har nogen at kæmpe imod. En morsom og ganske opfindsom vinkel på superhelte-genren og dens mytologi.

The Knight of Chains, the Deuce of Stars af Yoon Ha Lee indledes med følgende sætning: The tower is a black spire upon a world whose only sun is a million starships wrecked into a mass grave, og alene sproget gør denne novelle værd at læse. Vi taler om space opera af episke dimensioner fyldt med billedskabende scener og alt sammen holdt inden for 6000 ord.

Lightspeed bringer også noveller, som har været publiceret andre steder først, og her bliver jeg nødt til at gøre opmærksom på denne:

The Aarne-Thompson Classification Revue af Holly Black – en vidunderlig, lille fortælling om en ensom varulve-pige, som en dag går til audition på en musical og ender med at finde sit livs rolle.

God læselyst!

1 Comment on “Gratis læsestof 2

Leave a Reply