Gensyn med novellerne

Min første novellesamling, Månebase Rødhætte, tager mere og mere form. Jeg har brugt det meste af sommeren på at læse de 10 noveller igennem, som skal med – heraf to nyskrevne – og det har været en interessant og lærerig oplevelse.

Flere af de gamle noveller havde jeg ikke læst, siden jeg skrev dem, og det var lidt spændende at se, om de stadig holdt. Med et par års afstand var det næsten som at møde dem som en udefrakommende læser, og i det store hele blev det et smertefrit gensyn. Efterfølgende har Manfred Christiansen og jeg læst korrektur på hinandens novellesamlinger – hans hedder Galaktiske forestillinger og udgives også af Science Fiction Cirklen.

Samlet set har jeg lært følgende af hele den omgang:

1. Uanset hvor ofte du læser dine ting igennem, vil der stadig være fejl.

2. Nogle af dem er tåkrummende pinlige. For eksempel opdagede jeg, at jeg havde stavet Edgar Allan Poes navn forkert i den oprindelige udgave af Alien Ghost Ballet (“Edgar Alan Poe”).

3. Der er forskel på tankestreger og bindestreger. Jeg vil gerne give et eksempel, men jeg har tilsyneladende kun den ene type streg på mit tastatur. Og ja, jeg ved godt, at jeg kunne bruge det som undskyldning, men jeg vidste det faktisk ikke.

4. “Om bord” staves i to ord. Ufatteligt så mange gange det optræder, når man skriver om havfruer.

5. Et par af mine ældste noveller er nok lidt for inspirerede af Caítlin R. Kiernans skrivestil. Nej, jeg vil ikke udpege dem. Læs hendes bøger og find selv ud af det.

6. Hvis du beslutter at placere to historier i samme univers, vil det være en god idé at læse den ældste af dem igen, før du skriver videre på den nye. Ellers risikerer du at selvmodsige dig selv og må senere lave ændringer, så de kan bringes sammen, uden at du ser alt for dum ud.

7. I andre tilfælde må du bare ignorere, at tingene ikke passer sammen. Bild læseren ind, at det skyldes, at historierne foregår i hver sin alternative tidslinje eller noget i den retning.

8. Sørg for at handlingen i din titelnovelle rent faktisk lever op til sin titel. Det gjorde min ikke i det første udkast.

9. Det er tilsyneladende ikke alle læsere, der bryder sig om lister som denne midt inde i en novelle. Især ikke når der optræder flere af dem i samme historie.

10. Det føles stadig uvirkeligt, at når jeg skal fortælle folk, at jeg har en novellesamling på vej.

Månebase Rødhætte skal efter planen udkomme op til bogmessen i november.

Leave a Reply