Fire anmeldelser
Jeg holder lige en pause fra min gennemgang af novellerne fra Månebase Rødhætte for at berette om en håndfuld anmeldelser af de tre antologier fra i sommer, som jeg er med i.
Litteratursiden har anmeldt Fremmed stjerne – Lige under overfladen 6, som roses for den generelt høje kvalitet af novellerne. Anmelderen Jette Holst fremhæver blandt andet min novelle, Zoo, som hun skriver følgende om:
“Jeg er også vild med Lars Ahn Pedersens novelle ”Zoo”. Fortælleren har aldrig troet på ”galningene”, som fortalte, at de havde været kidnappet af rumvæsner. Stor er derfor hans fortrydelse, da han selv oplever det – og endnu større bliver fortrydelsen, da det går op for ham, hvad formålet med kidnapningen har været. Lars Ahn Pedersen har en sjælden evne til at sige ”hvad nu hvis?” og så løbe tanken helt ud. Denne gang fortæller han humoristisk om manden, der ender som udstillingsobjekt i en intergalaktisk zoologisk have, men samtidig rummer fortællingen en dyb alvor, og som i Richard Ipsens novelle viser han os skyggesiderne i vores egen verden.”
De øvrige anmeldelser stammer alle fra det nye nummer af Himmelskibet, hvor Thomas Winther har set nærmere på hele tre antologier, hvoraf den ene er førnævnte Fremmed stjerne. Også han har Zoo blandt sine favoritter sammen med Michael Kamps titelnovelle og Manfred Christiansens Peblingesøen.
Derudover har Thomas Winther anmeldt Til deres dages ende – Ny dansk fantasy 2012, hvor min titelnovelle får følgende ord med på vejen:
“Til deres dages ende af Lars Ahn Pedersen er ikke en enkelt novelle, men en samling ekstra kapitler til klassiske eventyr. Her hører man om hvor paranoid Snehvide udviklede sig til at blive selv om prinsen havde reddet hende. Også Tornerose og Rødhætte var ikke kommet uskadte igennem deres oplevelser. For slet ikke tale om faderen der satte sine to børn ud i skoven. Selvom de kom tilbage med rigdomme, så vil den dårlige samvittighed ikke slippe ham. De ekstra kapitler er både humoristiske og rigtigt godt skrevet og giver en ny vinkel på de gamle eventyr.”
Den sidste antologi, Thomas Winther har anmeldt, er Frem jog mørkets magter, der består af noveller inspireret af rollespillet Ulvevinter. Mit bidrag er Et uønsket sværd, og Thomas Winther konstaterer, at novellerne generelt er lettere i tonen og mere humoristiske end dem i antologien Ad mørke stier, hvor forfattere fra HUF – Håbefulde Unge Forfattere kastede sig over samme univers med et noget mere dystert resultat til følge.
Jeg bidrager i øvrigt selv til dette nummer af Himmelskibet med en dobbeltanmeldelse af de to antologier The Best Science Fiction and Fantasy of the Year Vol. 6 og Year’s Best SF 17.
Leave a Reply