Endnu en milepæl nået

Fredag den 20. juni nåede jeg endnu en milepæl i mit forfatterskab, da jeg for første gang er med på listen over forfattere, der får udbetalt biblioteksafgift.

Jeg havde på fornemmelsen, at det kunne ske i år, fordi min novellesamling Månebase Rødhætte ikke optrådte på sidste års opgørelse – eller rettere, det gjorde den, men salget til bibliotekerne var registreret til lige præcis nul eksemplarer.

Derfor var jeg spændt på at se, hvad det ville betyde for dette års regnskab, for ville salget være nok til at komme over minimumsgrænsen for udbetaling? Svaret lå i min postkasse, da jeg kom hjem fra arbejde i form af et brev fra Kulturstyrelsen, der blev indledt med de uforglemmelige ord: “Du får andel i Biblioteksafgift 2014.”

Biblioteksafgiften regnes ud fra et sindrigt pointsystem, hvor man belønnes ud fra det antal bøger, man har stående på bibliotekerne. Hvis man som jeg har været med i mange antologier, skal man dele pointene med de andre bidragsydere, så det batter ikke voldsomt meget. Det gør til gengæld en novellesamling i eget navn, for Månebase Rødhætte tegner sig for næsten halvdelen af mine indsamlede point.

Ifølge min titelliste er jeg repræsenteret i 2.661 bøger på folke- og skolebiblioteker, og over halvdelen af dem er Dansklærerforeningens antologi Ned i novellen, der indeholder min novelle Afhøring af offer nr. 5, så det er den anden store pointgiver i regnskabet.

Jeg havde troet, at jeg ville snige mig lige over minimumsbeløbet (cirka 2000 kr.), men blev positivt overrasket over, at jeg befinder mig højere oppe på listen. Ifølge denne pressemeddelelse fra Kulturstyrelsen får 42 procent af forfatterne på listen mindre end 5.000 kr. i biblioteksafgift. Jeg tilhører denne gruppe, men jeg er tættere på den næste gruppe, end jeg havde forestillet mig.

Og hvor meget fik jeg så? Klik på linket nedenunder og se, om du kan finde mig. Jeg kan blot sige, at der er en god grund til, at jeg ikke har sagt mit job op endnu, men omvendt har jeg nu fået en endnu bedre grund til at fortsætte med at skrive.

Se listen over samtlige modtagere her.