En lektion i e-udgivelser

kongenDansk A, eux teknisk er den noget tørre titel på den seneste bog, jeg har en novelle med i. Det skyldes, at udgiveren er forlaget Praxis (en fusion mellem Erhvervsskolernes Forlag og Nyt Teknisk Forlag), som til deres undervisningsbog har valgt at inkludere min novelle Kongens nytårstale.

Da jeg fik henvendelsen, var jeg selvfølgelig smigret og en smule overrasket. Kongens nytårstale var oprindelig med i Knud Larns fanzine Science Fiction nr. 17, og den optræder også i min novellesamling Månebase Rødhætte, hvor flere anmeldere valgte at fremhæve den. Lidt ironisk var det faktisk en novelle, som jeg var tæt på ikke at tage med, fordi jeg anså den for at være en bagatel, men det viser bare, at man ikke nødvendigvis selv er den bedste bedømmer af egne værker.

Jeg har tidligere prøvet at have en novelle med i en undervisningsbog – Afhøring af offer nr. 5 i Ned i novellen fra Dansklærerforeningens Forlag – så jeg havde en idé om, hvor meget sådan noget giver i honorar. Man får en forlagssats, der ganges med antal normalsider per antal 1.000 eksemplarer, så jeg regnede med, at det også gjorde sig gældende denne gang. Her skulle jeg dog blive klogere.

Dansk A, eux teknisk udkommer nemlig kun digitalt, dvs. at skolerne køber en licens per elev, der gælder i en begrænset periode. Derfor vil forlagene kun betale 1/10 af forlagssatsen i forhold til en fysisk bogudgivelse. Logikken er – hvis jeg har forstået det rigtigt – at man regner med, at en fysisk bog kan nå at være i hænderne på ti elever, før den er slidt op, så ergo må en digital licens kun være 1/10 værd. Det gjorde det pludselig til en væsentlig dårligere forretning, og jeg blev igen mindet om, hvorfor jeg ikke har sagt mit arbejde op for at blive forfatter på fuld tid.

Apropos Månebase Rødhætte, så har Horsens Bibliotek været så venlig at lave denne uventede reklame for bogen:

Jeg skal også nævne, at fristen for at indstille noveller til Niels Klim-prisen udløber den 15. februar. Hvis man gerne vil nominere/stemme, kan man gøre det ved at følge nedenstående link og oprette sig som bruger (det er ikke så svært, som det lyder).

Stem til Niels Klim-prisen