En god hjemkomst

DystreDK.jpgEfter et par solbeskinnede uger i Italien og Tyskland er jeg hjemme igen, men midt i tristheden over at ferien er overstået, kan jeg glæde mig over et par gode anmeldelser. Gyseren.dk har som de første anmeldt Dystre Danmark og har pæne ting at sige om min novelle Mordene på Katrina. Samtidig er der kommet en lektørudtalelse fra DBC (Dansk Biblioteks Center) for Den hemmelige dal – Lige under overfladen 3, hvor der blandt står følgende: “Emnerne for novellerne spænder vidt fra robotter, katastrofer, rumvæsner, levende computervira og til ballet! Novellen, der handler om ballet er i øvrigt også både samlingens længste og bedste novelle.” Hvis nogen skulle være i tvivl, er det min novelle Alien Ghost Ballet, der bliver hentydet til i sidste sætning.

Men tilbage til Dystre Danmark, som udkom, mens jeg nød solen sydpå. Mordene på Katrina er antologiens åbningsnovelle og skal ses som mit forsøg på at snige science fiction ind i en gyser-antologi. Idéen til historien opstod – tro det eller lad være – da jeg genså Andrej Tarkovskijs filmatisering af Solaris og kom til scenen, hvor hovedpersonens afdøde kone pludselig dukker op på rumstationen. Hans første reaktion er at blæse kopien af hende ud i rummet, men næste morgen er hun dér igen, og han gør ikke flere forsøg i den retning. Min tanke var: hvad nu hvis han var blevet ved med at slå hende ihjel, og hvad ville der ske, hvis det en dag blev muligt at begå mord på kopier og på den måde få afløb for sine frustrationer? Normalt ville jeg have lagt et uddrag af novellen ud på siden her, men den del har forlæggeren allerede klaret på sin hjemmeside. Lige nu kan man på grund af en fejl dog ikke læse første linie med mindre, man markerer den op med markøren. Ellers kan man også finde en pdf-udgave af uddraget her på siden.

Fordi min ferie lå så sent, gik jeg desværre glip af dette års Fantasticon, hvor jeg gerne ville have oplevet æresgæsterne Charles Stross og Gwyneth Jones. Det var på sidste års udgave, at jeg vandt Fantastiks novellekonkurrence med Har du hørt havfruerne synge?, men i år deltog jeg ikke af den simple årsag, at jeg i stedet var en af dommerne. Årets tema var fanfiktion, og dommertrioen havde 12 noveller til gennemlæsning, og utrolig nok havde ingen valgt at skrive om det samme univers. Ikke overraskende var både Star Wars og Lord Of The Rings repræsenteret, men der var også The Matrix- og Battlestar Galactica-noveller. Dommerne var dog enige om, at det bedste bidrag kom fra A. Silvestri, hvis novelle Atjuh! udspiller sig i Terry Pratchetts Discworld-univers. Personligt var jeg imponeret over, hvor godt Pratchetts humor blev ramt, og så skadede det ikke, at hovedpersonen var min yndlingsfigur, Døden. Ungdomskonkurrencen, for forfattere under 20 år, blev vundet af Karoline Brogaard med novellen Ånden i krukken. I det hele taget var det en god weekend for A. Silvestri, da han også modtog Fantastikprisen for den bedste novelle i 2008 for When The Music’s Over, der var med i antologien I overfladen – Lige under overfladen 2. Et fortjent valg, som jeg da også selv stemte på. A. Silvestri har selv skrevet om dobbelttriumfen på sin blog.

Leave a Reply