Der var en anden gang

Fortsættelse til et eventyr er titlen på en novelle, som er med i den nye fantasy-antologi Forvandlinger, der netop er udgivet af Forlaget Langdyssen. Her har jeg begået en uofficiel fortsættelse til et kendt eventyr, og hvis nogen synes, at de allerede har været dér med Til deres dages ende fra antologien af samme navn, så har de helt ret.

Min undskyldning er dog, at jeg skrev Fortsættelse … længe før Til deres dages ende, men af forskellige årsager blev antologien forsinket og er først udkommet nu. Mens jeg ventede, blev jeg inspireret til at digte videre på andre eventyr, og det resulterede så i Til deres dages ende, der faktisk også gør brug af det samme eventyr, som Fortsættelse … er baseret på, men i en noget anden version.

Kendere af mit forfatterskab vil vide, at det med at nyfortolke eventyr langt er noget nyt. Torne var det tidligste eksempel, siden fulgte Havfruens himmelfærd, og det var heller ikke tilfældigt, at min novellesamling kom til at hedde Månebase Rødhætte. Fortsættelse til et eventyr er alligevel lidt anderledes, fordi der, som titlen angiver, er tale om en direkte fortsættelse, mens der i de andre tilfælde mere var tale om gendigtninger i forskellige genrer (Tornerose som horror og Den lille havfrue som science fiction).

Det er også en af de noveller, som har undergået den største forvandling undervejs. Mit første udkast blev skrevet tilbage i efteråret 2010, men redaktøren af Forvandlinger, Flemming R. P. Rasch, havde en række kritikpunkter til især plottet. De viste sig at være irriterende korrekte, så i løbet af 2011 lavede jeg en større omskrivning, der blandt andet gjorde historien 1500 ord længere. Derudover ændrede jeg en del på strukturen i første halvdel og skrev en helt ny indledning, ligesom scenen ved træet oprindeligt befandt sig længere inde i novellen. Til gengæld har jeg ikke pillet i nævneværdig grad ved anden halvdel, og slutningen er den samme, som jeg hele tiden har haft i tankerne.

Og hvilket eventyr er der så tale om? Prøv at se, om du selv kan gætte det ud fra uddraget eller køb Forvandlinger, som også indeholder noveller af Jesper Rugård, A. Silvestri, Henrik Larsen, Bjarke Schjødt Larsen, Richard Ipsen, Klaus Æ. Mogensen, Rasmus Wichmann, Sarah Fürst, Gudrun Østergaard, Thomas Strømsholt, Flemming R. P. Rasch og Lars Konzack. Antologien koster 200 kr. plus porto og kan indtil videre kun købes gennem forlaget ved at sende en mail til forlagetlangdyssen[at]gmail.com

Leave a Reply