Der kom en mail fra Amerika

Langt de fleste forfattere vil kunne fortælle, hvor sjældent man får reaktioner fra sine læsere.

Forleden modtog jeg en mail fra en mand i Californien, og nej, han prøvede hverken at sælge mig noget eller kom med forslag til, hvordan jeg blev rig i en fart. I stedet ville han blot fortælle, at han havde læst min novelle A Review: The Reunion of the Survivors of Sigrún 7, der blev bragt i Lightspeed Magazine i november, og havde nydt den nok til, at han fik lyst til at kontakte mig.

Grunden til, at han havde læst den, var fordi, en ven havde sendt ham et link til denne artikel:
Digging Through the Archives: 8 SFF Short Stories Told Through Notes and Documents

Artiklen står i onlinemagasinet Reactor – tidligere kendt som Tor.com – som er en side, jeg er inde på næsten dagligt, så jeg havde godt lagt mærke til den, da den blev publiceret et par dage tidligere. Jeg havde dog overhovedet ikke forestillet mig, at en novelle, som jeg havde skrevet, skulle være blandt de nævnte otte.

Det burde jeg måske have gjort, for det er faktisk ikke første gang, at A Review: The Reunion of the Survivors of Sigrún 7 bliver fremhævet af Reactor. I december var novellen blandt anmelderen Alex Browns månedlige anbefalinger:
Must Read Short Speculative Fiction: November 2023

I øvrigt er det interessant at se, hvad forskellige læsere har fået ud af novellen. Ratika Deshpande, som har skrevet den seneste artikel, fokuserer på instruktøren af den fiktive dokumentarfilm og etikken i hendes stærkt kontroversielle arbejdsmetoder.

It gives you much to think about, raising questions about the lengths we’re willing to go to in the name of art, and to satisfy our curiosity about the lives of those pushed into the spotlight

Den hjælpsomme læser fra Californien filosoferer til gengæld over, om han ville have været tilfreds med dokumentarfilmen, hvis den havde eksisteret i virkeligheden, fordi den ikke giver et klart svar på, hvad der skete. Omvendt lader det netop til at være årsagen til, at Alex Brown kunne lide den. Hun skrev:

… this short story is just as secretive and full of implications as the film’s subject. It offers few answers and a ton of questions.

Nye anmeldelser af Solarpunk

Der er kommet et par nye anmeldelser af Forlaget Krabats science fiction-antologi Solarpunk, hvor jeg bidrager med novellen Sommeren med Andrea, og de kunne ikke stå to mere forskellige steder. Den ene anmeldelse kan læses i et trykt magasin, der sendes med posten ud til læserne, mens den anden optræder på et socialt medie.

Først er der tidsskriftet Proxima (nr. 109 – forår 2024), hvor redaktøren Niels Dalgaard skriver følgende i sin anmeldelse:

Det varmer i hjertet, hver gang der kommer nye antologier med original dansk science fiction. Og det er godt at se at man tematisk følger med, både i samfundsudviklingen og den litterære udvikling. Trods den globale opvarmning er det en kold tid, vi lever i, og det er vigtigt at det bliver synliggjort. Solarpunk er udmærket stof til eftertanke.

Dernæst har bogbloggeren Pernilles Boghimmel givet Sommeren med Andrea fem stjerner i sin anmeldelse af Solarpunk, der er delt op i en række opslag på Instagram:

Månedens anbefalinger

Siden mit seneste indlæg er der kommet både Hugo- og Nebula-nomineringer, og det har fået mig til at læse en håndfuld noveller, jeg havde overset i første omgang. Samtidig glæder det mig, at fire noveller, som jeg tidligere har anbefalet her på siden, er at finde blandt de nominerede: The Sound of Children Screaming af Rachael K. Jones, Tantie Merle and the Farmhand 4200 af R.S.A. Garcia, On the Fox Roads af Nghi Vo og Better Living Through Algorithms af Naomi Kritzer. Sidstnævnte er nomineret til både en Hugo og en Nebula for novellen, og det er hun faktisk også for en anden historie:

Naomi Kritzer: The Year Without Sunshine (Uncanny, november/december 2023)
En ikke nærmere defineret katastrofe har gjort, at det er permanent overskyet, og internettet og telefoner er holdt op med at virke. Det lyder som en standard dystopisk fortælling, men Kritzer vælger at gå i den modsatte retning og beskriver, hvordan det i stedet får beboerne i et kvarter til at hjælpe hinanden og finde på konstruktive løsninger – ikke mindst når det kommer til at holde en kronisk syg nabo i live. En optimistisk og opløftende beretning, der dog ikke lukker øjnene for, at ikke alle ville handle på samme måde.

Eugenia Triantafyllou: Six Versions of My Brother Found Under the Bridge (Uncanny, september/oktober 2023)
Stærk Nebula-nomineret novelle om en teenage-pige, der finder ud af, hvordan hun kan bringe sin afdøde lillebror tilbage, men får ham i seks forskellige udgaver. Men det er samtidig en fortælling om, hvordan sorg kan lamme en familie, og hvordan det til sidst bliver muligt at komme videre.

P.A. Cornell: Once Upon a Time at the Oakmont (Fantasy, oktober 2023)
Fantasy Magazine lukkede i oktober, fordi økonomien ikke længere hang sammen, så der er noget smukt over, at den sidste novelle, som magasinet bragte, er blevet nomineret til en Nebula. The Oakmont er en bygning, hvis beboere lever i forskellige tidsaldre. De må gerne omgås hinanden, men det er forbudt at fortælle, hvad der venter i fremtiden. Det skaber et problem for Sarah fra nutiden, da hun forelsker sig i Roger fra 1940erne, som er lykkeligt uvidende om, at 2. verdenskrig er på trapperne. Rendyrket romantisk fantasy af den mest fornøjelige slags.