Billeder fra forfatterland

Her er lidt om, hvad der er sket på forfatterfronten de seneste uger:

Hvis du klikker på billedet, kan du få en lille fornemmelse af, hvordan romanen begynder.

Den store nyhed er, at jeg er blevet færdig med en gennemskrivning af min kortroman – den såkaldte gotiske krimi – og har nu sendt manus retur til redaktøren, Henrik Harksen.

Det er over et år siden, jeg afleverede første udkast til Harksen og en testlæser. Af forskellige årsager gik der en rum tid, før de kom med deres kommentarer, og derefter skulle jeg så finde tid til at gennemgå dem og finde ud af, hvor meget der skulle laves om i historien.

Den lange ventetid betød, at jeg kunne se på manus igen med næsten friske øjne, og selv om jeg både har fjernet scener og lagt andre til, er længden sjovt nok endt med at blive nogenlunde den samme (cirka 1000 ord længere).

 

 

I forgrunden: Min novellesamling “Den nat, vi skulle have set Vampyros Lesbos”. I baggrunden: En eller anden populær forfatter.

Den 28. oktober var jeg i Aarhus for at læse op til udgivelsesreceptionen på brødrene David og Stephan Garmarks roman Rakelsminde.

De samme herrer mødte jeg 14 dage senere på BogForum, hvor vi var sat til at møde læsere og signere bøger på vores forlag DreamLitts stand sammen med Claus Hagstrøm, forfatter til krimierne Solstrejf og Måneskin.

Det blev en ret stille affære, men vi havde da udsigt til den lange kø på standen overfor, hvor Lene Kaaberbøl signerede bøger. Jeg må dog indrømme, at vi ville have haft grund til bekymring, hvis de mange unge piger havde vist sig at være vores læsere …

Vi var sat til at være på standen i en time, men efter 40 minutter tænkte jeg, at jeg godt kunne tillade mig at liste væk, så jeg kunne overvære …

 

… Bo Green Jensens interview med Linda og Valentin-tegneren Jean-Claude Mézières.

Bagefter fik jeg signeret hyldestalbummet Ekstraordinære rejser i tid og rum af ham og nogle af de øvrige tegnere og kan nu prale af at have et eksemplar, hvor Jean-Claude Mézières først kom til at skrive mit navn forkert (Lasse), hvorefter han stregede det over med en krusedulle.

Fun fact: Gæt selv om det er tilfældigt, at hovedpersonen i min novelle Alien Ghost Ballet har en ekskone ved navn Linda, og at hendes nye mand hedder Valentin …

 

Han Kang interviewes på BogForum af Tonny Worm.

Udover Jean-Claude Mézières var det andet store navn på årets BogForum for mit vedkommende den sydkoreanske forfatter Han Kang, hvis roman The Vegetarian (på dansk: Vegetaren) var en af sidste års bedste læseoplevelser.

Som optakt til BogForum fik jeg også læst den anden af hendes romaner, som er blevet oversat til engelsk, Human Acts, der handler om Gwangju-massakren i 1980. Gwangju er Sydkoreas sjettestørste by og var i foråret 1980 centrum for en række demonstrationer mod regeringen. Militæret blev sat ind, og det resulterede i flere hundrede døde.

Human Acts er en lige så fremragende roman som The Vegetarian, men meget anderledes. Hvor sidstnævnte mest er en grotesk fortælling, er førstnævnte i den grad rodfæstet i virkeligheden. Det er en rystende beretning, især fordi mange af ofrene var unge studerende, men Han Kang beskriver også, hvordan begivenhederne præger de overlevende og de efterladte den dag i dag.

Da Human Acts endnu ikke er blevet oversat til dansk, handlede snakken på BogForum logisk nok om Vegetaren, selv om Han Kang nævnte, at hun nok er mere kendt i sit hjemland for førstnævnte bog.

Til gengæld har hun i den grad fået sit internationale gennembrud med Vegetaren, der har bragt hende verden rundt. Heldigvis taler hun glimrende engelsk, men interessant nok valgte hun at lade sin oplæsning foregå på koreansk, så publikum kunne høre, hvordan teksten lyder, som den er skrevet.