Bag om Afhøring af offer nr. 5

Da jeg skulle sammensætte min novellesamling Månebase Rødhætte, vidste jeg på forhånd, at jeg kun måtte vælge to af mine historier fra Science Fiction Cirklens Lige under overfladen-serien. Jeg var ikke i tvivl om, at Afhøring af offer nr. 5 skulle være den ene.

Afhøring af offer nr. 5 indtager en særlig plads i mit forfatterhjerte af flere forskellige årsager. Det var min første offentliggjorte science fiction-novelle, min første optræden i Lige under overfladen-serien og min første bogudgivelse. Novellen var desuden den første, som er blevet oversat til engelsk, og det er faktisk også den af mine historier, jeg har tjent flest penge på. Endelig har den vist sig at være forbløffende langtidsholdbar og kan nu findes i fire forskellige udgivelser: I overfladen – Lige under overfladen 2, Sky City, Ned i novellen og Månebase Rødhætte.

Alt det havde jeg ikke forestillet mig i min vildeste fantasi, da jeg skrev novellen tilbage i de første måneder af 2008. Et halvt år forinden havde jeg fået trykt mine første historier i Himmelskibet – begge indenfor horrorgenren – og så var det, at jeg på en eller anden måde hørte, at Science Fiction Cirklen søgte noveller til en antologi. På det tidspunkt havde jeg ikke forsøgt mig med science fiction siden nogle pinlige William Gibson-efterligninger i teenage-årene, men jeg havde en vag idé om en fremtidskrimi, hvor det var muligt at genoplive mordofre for en kort stund og få dem til at afsløre deres morder – lidt a la et miks mellem tv-serierne CSI og den skammeligt oversete Pushing Daisies.

Så langt, så godt. Jeg løb dog hurtigt ind i et problem. Jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, hvordan jeg skulle komme i gang med historien, endsige hvem jeg skulle gøre til fortælleren. Det mest oplagte ville være at berette den ud fra retsmedicineren eller efterforskerens synsvinkel, men det var netop for oplagt og virkede fladt og forudsigeligt. Jeg kunne selvfølgelig forsøge at lade handlingen udspille sig gennem offerets øjne, men det ville kræve alle mulige fortællemæssige krumspring, og jeg tvivlede på, at jeg kunne holde den gående, uden at læseren lugtede lunten.

Hvis dette var en film, ville der nu komme en scene, hvor jeg får øje på et stykke papir og udbryder: “Selvfølgelig, det er sådan, den skal fortælles!” Sandheden er, at jeg ikke kan huske, hvad det var, der fik mig til at droppe de traditionelle fortælleformer og i stedet kaste mig ud i at skrive novellen som en afhøringsrapport. Måske var det ren desperation, men jeg ved blot, at alle brikker pludselig faldt på plads for mig, og at jeg ret hurtigt fik styr på handlingen oppe i mit hoved.

Jeg sendte novellen af sted til SFC uden rigtig at have en fornemmelse af, hvordan den ville blive modtaget. Jeg var meget bevidst om, at formen gjorde den krævende at læse, og jeg regnede halvt om halvt med, at jeg ville få den afvist med netop den begrundelse. I stedet viste det sig at have den modsatte virkning. I forordet til Månebase Rødhætte skriver bogredaktør Carl-Eddy Skovgaard, at det var den utraditionelle vinkel på en gammelkendt historie, som fik ham til at lægge mærke til den, og jeg har fået lignende bemærkninger fra andre sider.

Det paradoksale er, at jeg ellers altid har set mig selv som en meget traditionel fortæller, der ikke kaster mig ud i de vilde eksperimenter. Men den positive respons på Afhøring af offer nr. 5 må have tændt noget i mig, for siden har jeg også begået en novelle, der er skrevet som en nytårstale, og en anden, der kun består af Facebook-opdateringer. Til min store overraskelse fik jeg sidenhen en henvendelse fra Dansklærerforeningens Forlag, som ønskede at bruge Afhøring af offer i nr. 5 i undervisningsbogen Ned i novellen. Det betyder, at jeg har fået udbetalt et honorar, når der er blevet trykt et nyt oplag, men jeg kan godt afsløre så meget, at beløbet ikke er i en størrelsesorden, der får mig til at overveje at sige mit job op. Endelig har den engelske udgave af novellen, Interrogation of Victim no. 5, fået et par gode anmeldelser, hvilket jeg skrev om i disse indlæg. Så Afhøring af offer nr. 5 er endt med at blive langt mere, end jeg nogensinde havde forventet.

Læs et uddrag af Afhøring af offer nr. 5

PS Hvis nogen spekulerer på, om initialerne i personernes navne står for noget, så er svaret, at det gør de. Jeg har bare glemt, hvad det var.

Leave a Reply