Året der gik 2014: Bøger

I 2014 nåede jeg at læse 18 romaner, otte antologier, en novellesamling, to langnoveller/kortromaner og fire biografier. Disse bøger gav de største læseoplevelser:

Kate Atikinson: Life After Life
Ann Leckie: Ancillary Justice
Scott Lynch: The Republic of Thieves
Neil Gaiman: The Ocean at the End of the Lane
Karen Joy Fowler: We Are All Completely Besides Ourselves
Daryl Gregory: We Are All Completely Fine
Stephen King: On Writing
Anaïs Bordier og Samantha Futerman: Separated @ Birth

Jeg fik også læst en del noveller på nettet, men ikke nær så mange som tidligere. Her er mine ti favoritter fra 2014:

KJ Parker: The Things We Do for Love (Subterranean)
Parker har efterhånden udviklet sig til at blive en af mine yndlings-novelleforfattere og leverede denne sorthumoristiske fortælling om en mand, som med vold og magt forsøger at slippe væk fra sin kone, men det er ikke helt let, når der er magi involveret. De fleste af Parkers noveller er blevet bragt i Subterranean Magazine, som desværre valgte at lukke i 2014.

KJ Parker: Heaven Thunders the Truth (Beneath Ceaseless Skies)
Heldigvis lader Parker til at have fundet andre hjem til sine ofte ganske lange noveller. En af Subterraneans styrker var netop, at magasinet var villig til at bringe længere historier end de fleste andre online-magasiner.

James Patrick Kelly: The Rose Witch (Clarkesworld)
Novellemesteren Kelly er mest kendt for sin science fiction, men beviser, at han også kan skrive traditionel fantasy – dog med sin egen lille drejning.

Max Gladstone: A Kiss with Teeth (Tor.com)
Komisk og ganske rørende bud på, hvad en vampyr gør, når han er faldet til ro med kone, barn og hus og skal vænne sig til en hverdag med normale arbejdstider, forældremøder og andre trivielle pligter.

Robert Reed: Pernicious Romance (Clarkesworld)
Reed hører til blandt de mest flittige novelle-forfattere og var vanen tro her, der og alle vegne i 2014. Min favorit var hans beskrivelse af en eksplosion under en fodboldkamp på et stadion og dens uventede følgevirkninger for ofrene.

Margaret Ronald: The Innocence of a Place (Strange Horizons)
Stemningsfuld novelle om en gruppe skolepigers forsvinden i forbindelse med en stormflod i 1911. Picnic at Hanging Rock møder The Virgin Suicides.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Where the Trains Turn (Tor.com)
Hvad nu hvis tog var levende og kunne forlade skinnerne? Hvad nu hvis de prøvede at slå dig ihjel? De spørgsmål må den rationelle fortæller stille sig i denne prisbelønnede finske novelle, som Tor.com bragte i en engelsk oversættelse.

Gemma Files: This Is Not For You (Nightmare)
Lightspeed Magazine havde succes med sit temanummer Women Destroy Science Fiction, så søstermagasinet Nightmare lavede et lignende Women Destroy Horror-nummer. Højdepunktet var denne provokerende fortælling om en gruppe ekstreme feminister, der jagter mænd – bogstavelig talt.

Theodora Goss: Cimmeria: From the Journal of Imaginary Anthropology (Lightspeed)
Lightspeed havde i det hele taget et glimrende år, hvor de også vandt en Hugo. Et af højdepunkterne var Goss’ novelle, hvor en gruppe amerikanske studerende opfinder et land som led i et eksperiment og pludselig en dag opdager, at det er blevet til virkelighed.

Holly Black: Ten Rules to Being an Intergalactic Smuggler (the Successful Kind) (Lightspeed)
Charmerende fortælling om en teenagepige, hvis rumskib bliver invaderet af pirater og må hente hjælp fra et monster. Findes også i ungdoms-antologien Monstrous Affections.