13 forfattere

Mine hidtidige indlæg om Velkommen til dybet har udelukkende – og måske ikke så overraskende – handlet om min novelle Langt ude i skoven. Men nu synes jeg, det er på tide at lægge egoet til side og overlade scenen til de øvrige forfattere.

Da jeg oprindeligt så, hvem der var kommet med i antologien, må jeg erkende, at det kun var lidt over halvdelen, som jeg genkendte – og det primært fordi vi havde været med i de samme udgivelser. Efter at have fået læst forfatterpræsentationerne i Velkommen til dybet er det gået op for mig, at flere af deltagerne er erfarne forfattere, og det gør kun min stolthed over at være sluppet igennem nåleøjet endnu større.

Under alle omstændigheder er her min egen korte præsentation af de 13 øvrige forfattere:

Nick Clausen (Manden med plasticleen)
Nick er en travl, ung mand. Han er kun 22 år (født 1988), men har allerede nået at udgive fire romaner for børn og unge – Tidevandet, Prinsessen fra Paradisgade, De døde brødre og ULM – og har yderligere to på vej, De sorte symboler og Leas skygge. Det er sådan noget, der kan give os lidt ældre forfattere stress – især hvis vi først er begyndt at få udgivet noget, efter vi har passeret de 30. De fire sidstnævnte af Nicks titler udgives alle af Tellerup.

Henrik Einspor (Bølgen)
Fra en erfaren ung forfatter til en erfaren ældre af slagsen. Henrik har rundet de 60 år og har været forfatter på fuld tid siden 200. Han skriver primært gys og krimi for børn og unge og er nok mest kendt for serien om dværgdetektiven Jack Stump, som tæller hele 25 bind.

Michael Bergh Hansen (Gamle minder)
Dette lader til at være Michaels debut som forfatter. Han holder af Lovecraft og rollespil og arbejder til daglig i Fødevareministeriet.

Nikolaj Højberg (Sommerfrost)
Nikolaj har udgivet to novellesamlinger, Vandringer i mørket og Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger. Desuden har vi begge haft noveller med i I overfladen – Lige under overfladen 2 (de engelske udgaver af samme noveller er med i Sky City) og Dystre Danmark. Han er også manden bag Forlaget Kandor, der til sommer udgiver Bag Adonais spejl – Ny dansk fantasy, hvor min novelle Skjoldmøer optræder. Han står ifølge eget udsagn op kl. 4.30 hver morgen for at få tid til at skrive, hvilket forklarer de skæve tidspunkter, man modtager mails fra ham på.

Sonja Kjeldsmark (Anklaget)
Sonja er født i 1992 og går i gymnasiet, men debuterede allerede som forfatter som 17-årig med bogen TrulleRulles Juleeventyr. Da jeg gik i gymnasiet, var jeg ikke i nærheden af at få udgivet noget som helst på tryk, og som 17-årig kunne jeg højst svinge mig op til at skrive meningsløse William Gibson-plagiater.

Pia Valentin Lorentzen (Kun en drøm?)
Pia har hidtil udgivet to digtsamlinger, Tilnærmelsesvis fraværende og 117 zoologiske senryu, og har medvirket i flere digt- og novelleantologier. Desuden maler og tegner hun og eksperimenterer med foto- og digital kunst. Dette er hendes første forsøg ud i horrorgenren.

Esther Rützou (Kun edderkopper)
Samlingens anden fuldtidsforfatter. Esther har udgivet fantasy for børn og har skrevet korte historier til oplæsning for mindre børn. Fantasy-romanerne Drageguldet, Filippas dragefærd, Filippa og dværgekrigen og Filippa og troldmanden blev alle udgivet af Gyldendal, mens DR Multimedie tog sig af oplæsningshistorierne, der er samlet i tre antologier og har været læst op i Oline for dig.

Nicole Boyle Rødtnes (Mærket)
Endnu en ung forfatter, som sammen med sin yderst flittige veninde Camilla Wandahl (syv bøger på to år!) tilsyneladende har sat sig for at få alle os andre til at føle sig langsomme. Selv om hun er født i 1985, har Nicole allerede nået at udgive to bind i fantasy-serien Skeletter i skabet samt ungdomsromanen Bitchen imellem os. Derudover har hun tre bind i serien Medaljonen på vej i 2011. Vi har tidligere delt sider i Den hemmelige dal – Lige under overfladen 3. Nicole er en af grundlæggerne af foreningen HUF – Håbefuld Unge Forfattere. Vi har i min skrivegruppe ofte talt om at stifte en modvægt i form af DAF – Desillusionerede Aldrende Forfattere, men har ikke kunnet tage os sammen…

Martin Schjönning (Anonymt bidrag)
Ud fra hvad jeg kan se, er dette Martins forfatterdebut. Han betegner sig selv som “litterat” og har en bred musiksmag, der strækker sig “fra Chopin til Cannibal Corpse.” (Siden dette blev skrevet, har Martin fået en hjemmeside, hvor han også afslører, at han bor i Tåstrup, er aktiv rollespiller og har en novelle-føljeton med i Himmelskibet.)

Freddy E. Silva (Heksejægeren)
Dette er Freddys debut som forfatter, men det har tilsyneladende givet ham mod på mere, for han har også fået en novelle med i Bag Adonais spejl – Ny dansk fantasy, som førnævnte Nikolaj Højberg redigerer og udgiver på sit forlag Kandor. (Freddy har ligeledes fået en hjemmeside, som ser skræmmende avanceret ud!)

Thomas Strømsholt (Jeg fremsætter en erklæring)
Thomas udgav i efteråret 2010 novellesamlingen De underjordiske, som til både sin egen og forlæggerens store overraskelse fik en positiv anmeldelse i Weekendavisen. Thomas er endnu en forfatter, hvis veje jeg har krydset flere gange. Vi er begge med i Dystre Danmark samt i Lige under overfladen 3 og 4. Han er også den eneste af de 13 omtalte, som jeg rent fysisk har mødt. Det var til receptionen for Science Fiction Cirklens John W. Campbell Jr.-samling Det kom fra en anden verden, som Thomas havde oversat en novelle til, mens jeg havde læst korrektur på teksterne.

Teddy Vork (Isolde)
Teddy debuterede i 2008 med novellesamlingen Hvor skyggen falder og tog i 2010 skridtet over til romanen med Diget. Begge blev udgivet af Tellerup. Sammen med Michael Kamp var han også med i Tellerups antologi Horror.dk, der lige som Velkommen til dybet blev redigeret af Mathias Clasen. Lige som undertegnede og et par af de andre bidragsydere (Thomas Strømsholt, Nikolaj Højberg og Nicole Boyle Rødtnes) har han slået sine folder i Himmelskibet, og så vandt han Fantastiks novellekonkurrence i 2006.

Michael Kamp (Backpacker)
Selv om Velkommen til dybet har undertitlen 13 gyserhistorier, så er der faktisk 14 med, idet Michaels novelle bringes som en “bonusnovelle” til allersidst. Derudover har han skrevet fantasy-serien Bobs saga 1-3, zombie-satiren Fordærv og plejehjemsgyseren Hvor de gamle visner samt en undervisningsbog om Moderne Asetro (han er uddannet folkeskolelærer). De var alle selvudgivelser, men den 9. april udkommer hans horror-roman Moln – Jorden husker på Tellerup. Han er også manden bag Facebook-gruppen og hjemmesiden Danske Horrorfans. Michael bor lige som jeg i Roskilde, men vi har pudsigt nok aldrig mødt hinanden. Det agter jeg dog snart at få gjort noget ved… (4. april: jeg har i dag interviewet Michael til en artikel i Dagbladet Roskilde, så nu mangler jeg at hilse på de 11 andre.)

Hvis nogle af de nævnte forfattere falder over fejlagtige oplysninger i ovenstående, må de endelig kontakte mig, så det kan blive korrigeret.

1 Comment on “13 forfattere

Leave a Reply