Desmond Bagley: Science fiction-forfatter

Desmond Bagley: Science fiction-forfatter

Hvor mange husker Desmond Bagley i dag? I 70’erne og 80’erne var han en af de helt store bestsellerforfattere inden for thrillergenren, men siden virker han til at være gået lidt i glemmebogen. Så hvorfor bringer jeg ham nu på banen? Fordi det viser sig, at Desmond Bagley har en fortid som science fiction-forfatter!

Mit eget forhold til Desmond Bagley går tilbage til barndommen, hvor mine forældre var medlemmer af Bogklubben Union og havde reolen fyldt med bøger derfra. Da jeg var omkring 11-12 år, fik jeg – fremmelig som jeg var – lyst til at læse noget andet end børne- og ungdomsbøger og spurgte min far, hvem der var hans yndlingsforfatter? Han svarede Desmond Bagley, og så gik jeg ellers i gang.

Jeg husker ikke længere, hvilken af hans romaner jeg læste først, men over de næste år tog jeg alle dem, jeg kunne få fat i. Snetigeren læste jeg på en nat, selv om jeg skulle i skole næste dag, men mine favoritter er Blind Flugt (Running Blind), To mand – én skygge (The Enemy) og Stemmen fra en svunden verden (The Vivero Letter), og jeg har dem alle tre stående i min reol i de danske originaludgaver.

Læs: De fem mest indflydelsesrige bøger i mit liv

Bagley-novelle i F&SF

I sommer fik jeg lyst til at genlæse dem for at se, om de stadig holder, og i den forbindelse googlede jeg Desmond Bagley og opdagede fansiderne Desmond Bagley Online og The Bagley Brief. Især sidstnævnte er lidt af en guldgrube, og det var her, jeg faldt over oplysningen om, at Desmond Bagley var science fiction-fan og skrev en række sf-noveller, som han sendte til en agent inden sit gennembrud.

Kun en af science fiction-novellerne blev nogensinde publiceret, og i juni 2020 fik The Bagley Brief tilladelse til at bringe novellen Welcome, Comrade fra april 1964-udgaven af The Magazine of Fantasy and Science Fiction. På det tidspunkt havde Desmond Bagley allerede udgivet sin første roman, Den gyldne køl (The Golden Keel), og måske var det årsagen til, at han anvendte pseudonymet “Simon Bagley” i F&SF (venner og familie kaldte ham Simon frem for Desmond).

Novellen kan læses i dette indlæg: Project America – DECLASSIFIED

Bagley fik £5 for novellen, og det fik ham åbenbart til at indse, at han ville kunne tjene mere ved at blive romanforfatter og skifte genre.

Bagley Revisited

Men tilbage til mit eget projekt med at genlæse Desmond Bagley. Alle tre romaner viste sig at være forholdsvis korte og holdt sig under de 300 sider, så de var hurtigt læst, da Bagley ikke var en forfatter, der spildte tiden. Jeg konstaterede også, at de var lige så elementært spændende, som jeg huskede, og at der var en grund til, at de lå i top på bestsellerlisterne.

Det er dog ikke til at komme udenom, at bøgerne er et produkt af deres samtid, for kvinderne fylder ikke meget i Desmond Bagleys historier, og deres primære funktion lader til at være, at de skal falde for den mandlige hovedperson. Det er mest grelt i Stemmen fra en svunden verden, mens både Blind flugt og To mand – én skygge trods alt udmærker sig ved at indeholde mere end én kvinde, som har flere scener. OK, i Blind flugt er det hovedpersonens kæreste og hendes veninde, mens det i To mand – én skygge er hovedpersonens kæreste og hendes søster, så træerne vokser ikke ind i himlen. Til gengæld er de ikke hjernetomme bimboer, og de tager aktivt del i handlingen.

Mens jeg genlæste Blind flugt, stødte jeg på følgende replik, da hovedpersonen bliver spurgt af sin russiske modstander (romanen blev udgivet i 1970, så det var midt under den kolde krig), om han har et sidste ønske:

“Ja,” svarede jeg. “Jeg ville ønske, jeg stod på Trafalgar Square nytårsaften år 2020.”

Det var selvfølgelig bare ment som en kvik replik fra Desmond Bagleys side, og han havde ingen chance for at vide, at en pandemi 50 år ude i fremtiden ville betyde, at Trafalgar Square var spærret den nytårsaften for at forhindre folk i at samle sig på pladsen.

Andre sjove detaljer: The Bagley Brief har en oversigt over, hvor i Island tv-udgaven af Running Blind blev optaget. Et af stederne er Húsavik, som 50 år senere er blevet kendt for at lægge navn til en Oscar-nomineret sang fra filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Hvor mange havde gættet på den forbindelse til Desmond Bagley?

Og prisen går til …

Apropos priser, så tillykke til Teddy Vork for at have vundet prisen Årets Danske Horrorudgivelse for romanen Mulm. Det gør ham samtidig til den første dobbelte vinder, da han tidligere har fået prisen for novellesamlingen Sprækker fra 2014.

Der kan desuden stadig stemmes til Niels Klim-prisen for de bedste science fiction-noveller på dansk (sidste frist er den 30. marts). Flere af de nominerede noveller kan læses her:

Niels Klim-prisen 2020, nomineringerne

Personligt har den største opdagelse været den bolivianske forfatter Liliana Colanzis novellesamling Vores døde verden, så hvis Bolivia mangler på din verdenslitteratur-liste, er det bare om at slå til.