Gratis læsestof

Det er efterhånden et par måneder siden, jeg sidst har læst en roman (Sleepless af Charlie Huston), men det er ikke ensbetydende med, at jeg helt er holdt op med at læse bøger. I stedet er det blevet til til et par antologier og novellesamlinger, tre numre af Fantasy & Science Fiction samt en masse noveller på nettet.

Jeps, der findes masser af læsestof kun et par klik væk herfra, og bare fordi det er gratis, er det ikke ensbetydende med, at det er dårligere end det, man kan finde i de trykte magasiner. Faktisk synes jeg, at det er i netmagasinerne, at den mest spændende udvikling inden for noveller i de fantastiske genrer finder sted i dag, og flere af de nye navne inden for science fiction, fantasy og horror har fået deres debut dér.

Her er, ifølge min mening, nogle af de mest bemærkelsesværdige noveller, som er blevet udgivet på nettet i 2011. Jeg har primært valgt historier, som eksperimenterer med formen og fortælles på utraditionel vis:

Choose Your Own Adventure af Kat Howard (Fantasy, april 2011)
Jeg har tidligere gjort opmærksom på Kat Howards novelle (i dette indlæg), som på original og vellykket vis anvender formen fra Du er hovedpersonen-bøgerne, men den fortjener endnu et hip herfra.

The Wolves of Brooklyn af Catherynne M. Valente (Fantasy, juli 2011)
Fantasy har i det hele taget bragt mange gode historier i år. Et andet eksempel er denne skæve beretning om en ulve-invasion af New York. Catherynne M. Valente er i øvrigt æresgæst på Åcon i 2012.

Woman Leaves Room af Robert Reed (Lightspeed, marts 2011)
Mens Fantasy, som navnet antyder, kun bringer fantasy-noveller, er søster-magasinet Lightspeed helliget science fiction. En af de stærkeste noveller indtil videre er veteranen Robert Reeds beretning om en computersimulation af en afdød mand, der får et noget længere liv, end nogen havde forestillet sig.

Items Found in a Box Belongning to Jonas Connolly af Laura E. Price (Strange Horizons, april 2011)
Strange Horizons er et af de ældste webzines på markedet, og de er stadig leveringsdygtige i læseværdige noveller, selv om de har tabt terræn i forhold til de nyere konkurrenter. Laura E. Price fortæller en smuk historie om pirater og luftskibe gennem breve, avisudklip og uddrag fra dagbøger.

Ragnarok af Paul Park (Tor.com, april 2011)
Hvis man ikke kan finde på andet, kan man da altid skrive et digt! Paul Park er gået de islandske sagaer i bedene og har forfattet dette epos om blodig hævn i et fremtidigt Island. Med garanti den eneste af sin slags i 2011.

A Vector Alphabet of Interstellar Travel af Yoon Ha Lee (Tor.com, august 2011)
Ikke en fortælling i traditionel forstand, men mere en beskrivelse af forskellige rumrejsende civilisationer, hvoraf den ene er mere besynderlig end den anden. Amerikansk-koreanske Yoon Ha Lee står også bag Ghostweight (Clarkesworld, januar 2011), der handler om noget så særpræget som flyvende origami-krigsdrager.

Trois morceaux en forme de mechanika af Gord Sellar (Clarkesworld, juli 2011)
Apropos Clarkesworld, som netop for andet år i træk har vundet en Hugo for bedste semiprozine, så er det også her, man kan læse denne novelle om en verden, hvor maskinerne har udryddet menneskeheden. Det er langt fra nyt inden for science fiction, men det er sjældent fortalt mere poetisk – og så følger der endda et stykke musik med!

A Small Price to Pay for Birdsong af K. J. Parker (Subterranean, vinter 2011)
Jeg slutter af med denne novelle, som hverken bryder nye grænser eller leger med formen (det skulle da lige være forfatteren selv, som skriver under pseudonym, og hvis køn tilmed er ukendt). Til gengæld er det en af de bedste, jeg har læst i år, hvis ikke den bedste. En fascinerende fortælling om rivaliserende kunstnere, medfødt talent og kunstens vilkår.

Så giv den og de andre historier en chance – og når du alligevel er inde på siderne, så kig dig omkring. Du vil ikke fortryde det.

Leave a Reply